Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. kolovoza 2018.

Kružnu stazu Hušnjakovo uredila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta Enjoyheritage. Ukupna vrijednost provedbe aktivnosti Ustanove je 145.702,50 EUR od čega 85% sufinancira program Interreg V-A Slovenija. Projekt je predstavila ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak, koja je  rekla da je kružna staza Hušnjakovo duga 2,5 km, da povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac i ruševnu kapelu Sv. tri kralja kao najvišu točku staze. „Staza je namijenjena posjetiteljima različite dobi i interesa, naročito mlađoj populaciji, a zamišljena je kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se nalazi 8 interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja i vremeplov u obliku tobogana, na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca. Područje će biti povezano s inovativnim interpretacijskim pristupima koji će ponajprije biti namijenjeni mladima tijekom različitih razdoblja odrastanja“, rekla je Dijana Hršak te dodala da će svaki partner na svojem području pokrivati dio sadržaja koji omogućuju povezivanje u cjelinu, u novi prekogranični turistički proizvod. Dodala je da projekt Enjoyheritage sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. „U projekt je uključeno sedam slovenskih i hrvatskih partnera: Općina Slovenska Bistrica kao vodeći partner i partneri Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode (PJ Maribor), Zavod za turizam Maribor-Pohorje, Park prirode Žumberak, Općina Vrsar, grad Ozalj i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-Zagorske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.221.554,00 EU, od toga iznosi visina sredstava EFRR 1.038.312,39 EUR. Projekt će trajati od 1.10.2016 do 31.3.2019.“, rekla je Hršak te je potom i objasnila zašto je staza otvorena baš 23. kolovoza. „Baš na taj datum Dragutin Gorjanović Kramberger došao je u Krapinu i na ovom lokalitetu iščeprkao ljudski zub iz pijeska te se uvjerio da se ovdje radi o staništu čovjeka, a ne samo životinja i shvatio kolika je važnost ovog lokaliteta. Taj je datum podcrtan crvenom olovkom u njegovom dnevniku. Danas, 119 godina kasnije, ovdje otvaramo ovu stazu koja govori o baštini neandertalaca“, rekla je Hršak.

 

Otvorenju je nazočio i župan KZŽ Željko Kolar, koji je rekao da su prekogranični projekti najteži za provedbu jer je potrebno pripremiti predfinanciranje. „Međutim, ovo je bila šansa koja se  nije smjela propustiti, imali smo sjajne partnere i u Sloveniji i u Hrvatskoj, a i lokalitet je fenomenalan i trebalo ga je iskoristiti.  Danas smo ovdje na Hušnjakovom, sutra u Radoboju, tu ej Abeceda prirode, Staza kroz krošnju u Zelenjaku, to je sve  doprinos Krapinsko – zagorske  županije, ova područja staviti u funkciju, ali prije svega i domaćih ljudi, koji mogu ponovno koristiti ove prostore. To je i jedan dodatni sadržaj, kada preko 80 ili 100 tisuća ljudi dođe u Muzej, da im ponudimo još nešto i produžimo njihov boravak ovdje u Krapini. Stoga, čestitke na dobro odrađenom projektu“, rekao je župan Kolar.

 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović bio je iznimno zadovoljan uređenjem lokaliteta. „Prije oko dvije godine smo vidjeli natječaj koji je izašao i prvo mi je palo na pamet kako da se uredi ovaj lokalitet. Predložili smo to Ustanovi, KZŽ je podržala prijavnicu i hvala im u ime Grada Krapine i svih građana. Ustanova je bila nositelj projekta, mi smo bili pridruženi partneri. Ovo je lokalitet koji je polako počeo venuti i zapuštati se i drago mi je što će dobiti ovdje jedan novi život“, rekao je gradonačelnik Gregurović.

 

VIDEO NA LINKU: https://instagram.com/p/Bm1FF44gZhq/


Fotogalerija