Zagorje
Bajka na dlanu

Otvorena nova zgrada Područne škole Laz – najljepši poklon za početak nove školske godine

Datum objave: 4. rujna 2023.

Obilježavanja početka školske godine 2023./2024. na području Krapinsko-zagorske županije i svečano otvaranje nove zgrade Područne škole Laz održano je u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine na Lazu Bistričkom.

Novu zgradu Područne škole Laz su simboličnim rezanjem vrpce otvorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, uz načelnika Općine Marija Bistrica Josipa Miličkog i ravnatelja OŠ Marija Bistrica Dominika Karajića. Stara školska zgrada stradala je u zagrebačkom pa i u petrinjskom potresu te je u listopadu 2021. godine potpisan ugovor za provedbu uklanjanja i izgradnje zamjenske zgrade područne škole Laz. Ukupna vrijednost ugovora je 1.495.000 eura. Krapinsko-zagorska županija osigurala je 1.123.000 eura iz Fonda solidarnosti, čemu je prirodala 371.000 eura vlastitih sredstava.

Župan Željko Kolar  podsjetio je da je Županija  natječaj raspisala u travnju prošlu godine, dok su radovi počeli u lipnju te završeni početkom ovog ljeta. „Imali smo vremena da se škola u miru opremi, da se napravi igralište i da dobijemo ovaj sjajan izgled. Dugo smo raspravljali kakva nam škola ovdje treba. Bilo je govora o montažnoj školi, ali došli smo do odluke da ipak idemo u klasičnu izgradnju objekta. Čitavo vrijeme pokušavamo stvoriti dobre uvjete za školovanje naše djece, uvjete koji su na razini europskih zemalja. Sve ono što smo radili na novo, radili smo za 30 godina unaprijed. I ova škola, bez obzira na to što je područna škola, upravo je trebala izgledati ovako kako izgleda danas jer su upravo ova djeca takvu školu i zaslužila“ – kazao je župan Kolar i poručio kako nema veće sreće bilo kojem čovjeku nego kad vidi osmijeh na licima djece, a naravno, onda to znači da je osmijeh na licu i roditelja i nastavnika te i od svih onih koji sudjeluju u ovome obrazovnom procesu.

„Škola nam ne služi samo da bismo naučili čitati i pisati, zbrajati i oduzimati, škola nam služi kako bismo naučili poštivati jedan drugog, biti prijatelji. Škola je iznimno važna i značajna i u mnogome određuje naše živote i zato ovakvi projekti stvaraju razliku između života bez i sa ovakvim institucijama. Kada vidim vaša lica, kada vidim koliko ovaj projekt znači Lazu Bistričkom, onda je zaista biti lijepo na takvom mjestu“  – poručio je na svečanosti otvorenja potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

„Najljepši mogući poklon, nova, najmodernija, najfunkcionalnija škola, mogu reći ne samo u županiji nego i šire. Bilo je  uistinu strašno vidjeti nakon potresa što se dogodilo na ovom mjestu, ali ovo što danas gledamo s radošću, možemo zahvaliti i Vladi i Ministarstvu i Županiji, svima koji smo zajedno krenuli u izgradnju Laza“ – rekao je načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

„Nama je srce veliko. Možda sam malo emotivan, malo su mi suze krenule kad sam vidio ovu djecu, ali mislim da imate razumijevanja jer ste i sami svjesni što smo prošli. Ova zgrada ima sve, ogromne, klimatizirane učionice koje su opremljene najsuvremenijom opremom, kako bi se djeca mogla školovati u najboljim mogućim uvjetima“ – istaknuo je ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić i naglasio kako će školska zgrada biti dom i lazanskom KUD-u i drugim udrugama.

Novu školsku zgradu blagoslovio je župnik župe sv. Andrije Laz i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

Svečanost otvorenja su posebnim programom obogatili učenici i učenice Područne škole Laz te članice i članovi KUD-a Laz. Hrvatsku himnu je na samom početku izveo Mario Galoić.

Među okupljenim mnoštvom na svečanosti otvaranja škole bila je i zamjenica župana Jasna Petek, pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, kao i državni tajnik Domagoj Orlić, saborski zastupnik Žarko Tušek, članovi Županijske skupštine Ana Kruhak, Stjepan Muhek i Romeo Vincelj, predsjednik DVD-a Laz Stjepan Joć, predsjednica Školskog odbora Osnovne škole Marija Bistrica Jasna Milički i zamjenik ravnatelja Marinko Micak.

 

NAJAVA GRADNJE NOVE ZGRADE MATIČNE ŠKOLE U MARIJI BISTRICI

„S obzirom na to da je Vlada RH raspisala Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Natječaj za cjelodnevnu školu, mi smo donijeli odluku i predložili smo Vladi, zajedno s Općinom, da nema smisla školu u Mariji Bistrici nadograđivati, nego treba napraviti kompletno novu školu. S obzirom na to da je Općina osigurala prostor za to, ja vjerujem da će biti razumijevanja i da ćemo se za dvije godine ponovno svi zajedno naći i veseliti otvaranju još jedne škole na području Marije Bistrice“ – najavio je ovom prilikom župan Željko Kolar.


Fotogalerija