Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. listopada 2015.

Navedenu dionicu brze ceste u promet je pustio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je tom prilikom istaknuo: ”Zagorje je među prvima u Hrvatskoj imalo ceste, samo prije mnogo godina i vrijeme je da se i u Zagorju prometnice moderniziraju. One su danas u vrlo lošem stanju, jer dugo nije bilo ozbiljnijih ulaganja, pa je zato u cestogradnju ovdje ulagano više nego u drugim dijelovima Hrvatske”, rekao je premijer Milanović te dodao  da će izgradnja drugih dviju dionica brze ceste ići još bržim tempom. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako je projekt izgradnje realiziran s upola manjom cijenom nego što je isprva bilo planirano te je ova dionica umjesto umjesto 400, koštala 200 milijuna kuna, koji je dodao da bi trasa do Bedekovčine trebala biti gotova do ljeta iduće godine, a do Zlatar Bistrice, ovisno o provođenju javnih natječaja, unutar  dvije i pol godine.

Župan KZŽ Željko Kolar rekao je povodom otvaranja ceste sljedeće: „Brza cesta Popovec-Marija Bistrica-Zabok sa spojem na Breznički Hum je najznačajniji prometni projekt na području Krapinsko-zagorske županije, to je cesta koja život znači ne samo za Mariju Bistricu i istočni dio županije, već za cijelo njeno područje. Danas je u promet puštena njena prva, 5,2 km dugačka  dionica, ukupne vrijednosti 254 milijuna kuna. U tijeku su i radovi na drugoj fazi brze ceste na dionici od Andraševca do Zlatar Bistrice vrijednoj 142 milijuna kuna; dio do Bedekovčine je u čitavom svojem dijelu već probijen, zajedno sa čvorom Bedekovčina.

Osim gotovo 400 milijuna kuna vrijednih radova na gradnji navedenih dionica brze ceste, valja spomenuti  da je počela rekonstrukcija državne ceste D29 u Zlatar Bistrici; u tijeku su radovi na obnovi kolnika i nogostupa u duljini od 1 km ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna, kao i 27 milijuna kuna vrijedni radovi na 3,29 km dugačkoj dionici prema Zlataru, gdje se paralelno mijenjaju instalacije za vodu, plin, kanalizaciju i oborinsku odvodnju. U Konjščini su pri kraju 6,8 milijuna kuna vrijedni radovi na državnoj cesti D24 u duljini od 1,6 km. Kad to sve zbrojimo, dolazimo do zaključka da je u prometnu infrastrukturu na istočnom dijelu županije dosad uloženo 450 milijuna kuna te da će završetkom investicija biti omogućen razvoj gospodarstva i turizma“.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki ovom je prilikom rekla: „Sjećam se kad smo 2004. godine, za vrijeme mog mandata kao županice brzu cestu uvrstili u državni plan gradnje cesta i krenuli s aktivnostima za početak gradnje. Projekt je u kasnijim godinama nažalost zastao, ali veseli me što se sada bliži kraju. Danas stojimo kraj Opće bolnice Zabok koja će se otvaranjem ove dionice snažnije povezati sa svojom okolicom i tako približiti građanima Županije. Nakon ovoga slijedi dovršavanje dionice prema Bedekovčini te potom gradnja prema Mariji Bistrici, uostalom zbog toga smo na Županijskoj skupštini ove godine i mijenjali županijski prostorni plan. Mi koji živimo u Mariji Bistrici pokraj nacionalnog svetišta naravno očekujemo i da se krene u  razgovore s Gradom Zagrebom o spajanju naše brze ceste na zagrebačku obilaznicu negdje oko Popovca“.

Rektor marijabistričkog svetišta monsinjor Zlatko Koren istaknuo je: Izrazito mi je drago što su proteklih desetak godina sve političke opcije zajedno uprle sve svoje snage da bismo došli do ove brze ceste. Njihova sinergija potvrđuje koliko je ova cesta važna, potrebna i dragocjena. Radujem se ovom prvom koraku, a molim Boga da se što skorije dogode i svi drugi koraci te da cesta bude završena i poveže Mariju Bistricu sa Zabokom i Zagrebom, ali i da se Zagreb kao prava metropola sa svih strana okruži jednim velikim cestovnom ringom“.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek je rekao: „Ovo je velika pobjeda Zagorja u borbi za bolje uvjete razvoja istočnog dijela županije. Zahvalio bih Vladi Republike Hrvatske i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, koji su dali obećanje, i kako vidimo, ispunjavaju ga; prva faza gradnje uspješno je završena, a prema onome što vidimo odlično se odvija i druga faza do Bedekovčine. Ova cesta ima izuzetan značaj i za zabok, jer ona zapravo služi kao obilaznica za sav tranzit koji iz Zagreba prolazi prema Mariji Bistrici, a onima koji rade u hrvatskoj metropoli, olakšava odlazak na posao.  S obzirom da u Zaboku počinje obnova prilaza dr. Franje Tuđmana na državnoj cesti D1, otvorenje brze ceste došlo je kao naručeno, jer će smanjiti gužve u prometu a izvođačima olakšati rad“.

Gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa istaknuo je nakon otvorenja sljedeće: „Gradnja brze ceste prema Mariji Bistrici definitivno znači puno za sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije, a pogotovo one koji žive na njenom istočnom dijelu. Osim bolje međusobne povezanosti zagorskih gradova i općina, gradnjom ove ceste skraćuje se put do Zagreba, Sesveta i Varaždina. Što se tiče samog Oroslavja, dovršetkom prve dionice brze ceste, ponovno smo postali povezani sa Zabokom kroz Andraševec“

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban – „Gradnja brze ceste za nas  u Bedekovčini znači puno, kao i za cjelokupno stanovništvo u ovom dijelu  županije. Njenom gradnjom postajemo bolje prometno povezani, što nam omogućava priliku za razvoj gospodarstva, ali i turističkih potencijala Bedekovčanskih jezera. Sretni smo što radovi na gradnji druge dionice brze ceste teku prema planu i što ćemo se do Bedekovčine uskoro voziti po novoj cesti“.

Načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić: „Stanovništvo u ovom dijelu županije godinama je sanjalo o brzoj cesti prema Mariji Bistrici. Danas, kada je otvorena prva dionica, postali smo svjesni da se naši snovi konačno i ostvaruju. Veseli nas što radovi na gradnji druge dionice teku prema planu, i nadamo se da će tako biti i sa dionicom prema Zlatar Bistrici, jer će nam brza cesta omogućiti još jači gospodarski razvitak, uz bolju prometnu povezanost sa ostatkom županije“.

Među brojnim uzvanicima koji su nazočili otvorenju prve dionice brze ceste saborska zastupnica Dunja Špoljar, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža, zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek i potpredsjednik Skupštine KZŽ Tomislav Končevski. Nakon otvaranja brze ceste, premijer Milanović zatim je posjetio Opću bolnicu i Bolnicu hrvatskih veterana na Bračku, gdje su ga dočekali ministar zdravlja Siniša Varga, ravnatelj bolnice Tihomir Vančina i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, gdje je zatim uslijedio susret s osobljem bolnice i veteranima. Po završetku posjete bolnici premijer Milanović posjetio je obližnji dvorac Bračak – budući centar održivog korištenja energije, gdje su ga o tijeku radova izvijestili ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller i ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Posjet Krapinsko-zagorskoj županiji nastavljen je obilaskom tvornice ZMH Horvat u Konjščini, Centra za djecu i mlade s intelektualnim teškoćama u Zajezdi pokraj Budinščine, Marije Bistrice, gdje se susreo s rektorom Svetišta Majke Božje Bistričke, mons. Zlatkom Korenom te Podatkovnog centra FINE u Zaboku, kojeg je premijer obišao zajedno sa ministrom financija Borisom Lalovcem.


Fotogalerija