Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. svibnja 2010.

Protekle je subote župan Siniša Hajdaš Dončić svečano otvorio mini-siranu OPG-a Lamot u Gornjem Maclju. Prva sirana te vrste na području naše županije otvorena je uz pomoć sredstava iz mjere 6 Ministarstva poljoprivrede, dok je Krapinsko-zagorska županija osigurala izradu elaborata, edukaciju, sudjelovanje na seminarima, donošenjem Pravilnika o dobroj higijeni kao i plaćanjem Komisije za odobrenje objekta, neophodnima za  otvaranje ove mini sirane.
Sirana trenutno broji 30 ovaca i bavi se proizvodnjom ovčjeg sira, a dnevni kapacitet prerade ovog objekta iznosi 100 litara ovčjeg mlijeka ili oko 12 kg ovčjeg sira. OPG Lamot svoje proizvode najvećim djelom prodaje na vlastitom gospodarstvu te redovito sudjeluje na seminarima i izložbama gdje predstavlja Krapinsko-zagorsku županiju. U 2009. godini osvojili su dvije zlatne plakate za kvalitetu.
Svečanom otvorenju su prisustvovali i saborska zastupnica Danica Hursa, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Luka Čuljak.  “Krapinsko-zagorska županija pomaže razvoj poduzetništva na selu te prodaju proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, čineći tako tradicionalne zagorske proizvode konkurentnima.  Ono što se može učiniti – obzirom na veličinu parcela i činjenicu da nema okvira za neku veću proizvodnju – jest upravo poticaj malim i kvalitetnim proizvođačima.   – istaknuo je prigodom otvorenja župan Siniša Hajdaš Dončić.