Zagorje
Bajka na dlanu

Otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u KZŽ

Datum objave: 24. listopada 2023.

Otvorenjem izložbe slika „Bakanal, tijelo i smrt” hrvatskog slikara, grafičara i kipara Munira Vejzovića u Gradskoj galeriji u Zaboku u ponedjeljak 23. listopada 2023. započela je kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Ovu tradicionalnu književnu manifestaciju posvećenu istaknutom hrvatskom književniku otvorio je župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako i ovogodišnja manifestacija nudi sjajan program, s mnoštvom koncerata, izložbi i književnih predstavljanja.

“Posebno značajne su Mala nagrada Gjalski i Nagrada Gjalski za učenike srednjih škola jer na taj način otkrivamo afinitete kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca, otkrivamo nove talente i uz to, dajemo veliki značaj Ksaveru Šandoru Gjalskom onako kako on to uostalom i zaslužuje. Ovakve manifestacije promoviraju knjigu i čitanje, a središnja svečanost dodjele književne nagrade dan je kada su reflektori kulturne Hrvatske usmjereni prema Zagorju”, rekao je župan Kolar te čestitao svima koji sudjeluju u organizaciji ovogodišnje manifestacije.

Izložbu je predstavila kustosica Iva Körbler, likovna kritičarka, koja je naglasila da se slikar po prvi puta predstavlja u Zaboku te je izložio 15 slika većih i velikih formata iz njegovih različitih ciklusa, nastalih u posljednjih 20 godina, s motivima prirode, pastorale, na tragu antičkih fresaka s motivima bakanalija, slavljenja prirode i života.

Dobrodošlicu okupljenima poželio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Mihovil Dorotić i Ivan Škreblin.

Manifestacija će trajati do subote, 28. listopada, kada će se održati središnja svečanost – dodjela Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski, a tijekom cijelog tjedna gradski prostori bit će ispunjeni mnogobrojnim kulturnim programima.


Fotogalerija