Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. veljače 2020.

Seljačku bunu su najavili predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Grada Donja Stubica Nikola Gospočić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. “Ova manifestacija je nagrađivana od Hrvatske turističke zajednice, nagradom “Simply the best” i među tri je najznačajnija događanja na području Krapinsko – zagorske županije, turistički i kulturno. Današnji broj sudionika i posjetitelja se s početnim godinama ovog događanja ne može uopće uspoređivati i izuzetno je važno naglasiti da je to manifestacija za čitavu obitelj, od djece iz vrtića pa do naših roditelja i baka. Prema informacijama koje imam, hoteli su nam svi popunjeni i ove godine očekujemo rekordan broj posjetitelja, do 25 tisuća”, rekao je župan Kolar.

 

I ove godine posjetitelji će imati priliku uživo vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice, odnosno prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune. Spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Uz prigodnu rekonstrukciju bune bit će održan i sajam starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta te kao i svake godine puno zabave.

 

Vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju bit će održan u subotu, 08. veljače 2019. godine. Bitka će biti uprizorena na lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec, u blizini samog centra Donje Stubice. Na bojnom polju sudjelovati će više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem, s vatrenim oružjem, streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje. U sklopu manifestacije će Muzej seljačkih buna organizirati obilazak Muzeja uz popust od 50%), dok će Terme Jezerčica imati popust od 15% na cjelodnevne ulaznice za kupanje. Od bogatog zabavnog programa izdvajamo koncert grupe LET3 (8. veljače u večernjim satima).

 

Program počinje već od 11,00 sati i to prvi put na dvije lokacije – u centru Donje Stubice gdje će se, uz srednjovjekovni sajam, okupljati kmetovi te kod dvorca Stubički Golubovec oko Viteškog kampa.  U 12,00 sati kreće okupljanje pobunjenih kmetova, koji zajedno s posjetiteljima u 13,30 sati u povorci kreću prema dvorcu Stubički Golubovec, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahija, te u 14,00 sati počinje spektakularna završna Bitka kod Stubice.

 

Proteklog vikenda, u subotu, 01. veljače 2019. godine, održano je Puntanje kmetov. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, okupilo se kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem te je krenulo prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo su ih dočekali nezadovoljni seljaci te su započeli naoružavanje puntara koji će se sukobiti s Tahijevim vojnicima i dići Bunu.

 


Fotogalerija