Zagorje
Bajka na dlanu

Participativni dječji proračun KZŽ: Za projektne prijave djece na raspolaganju 33.200 eura

Datum objave: 20. listopada 2023.

U Osnovnoj školi u Velikom Trgovišću u petak, 20. listopada 2023. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2024. godinu. Riječ je o uspješnom mehanizmu identificiranja i realiziranja potreba djece, kroz njihovo neposredno uključivanje u donošenje odluka o tome koji će se projekti za djecu financirati iz županijskog proračuna.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je bitno da djeca znaju da ih se sluša. “S ovakvim modelom djeci od malih nogu pokazujemo da ih se sluša, ako si aktivan i znaš što želiš, da možeš donijeti promjene nabolje i vjerujemo da ćemo i kroz ovaj projekt, ali i ostale poput građanskog odgoja i Škole i zajednice stvoriti novu generaciju mladih ljudi koja će biti zainteresirana i sudjelovati u javnom životu u mjestu u kojem žive”, rekao je župan Kolar te dodao da ako želimo držati korak s razvijenim zemljama Europe i svijeta, nije dovoljno osigurati samo uvjete za dobar posao, nego i dati im do znanja da se njihove inicijative, razmišljanje i projekti mogu realizirati.

Ciljeve i uvjete javnog poziva predstavila je zamjenica župana Jasna Petek, naglasivši kako je za projekte djece osiguran iznos od 33.200 eura, odnosno 250.145,40 kuna, što je 25 posto više nego prošle godine. “Javni poziv je otvoren 6. listopada i traje je do 27. studenog. Najmanji iznos sredstava koji se može dobiti je 300 eura, dok je najveći iznos 2700 eura i projekt se može financirati u stopostotnom iznosu. Donošenje odluke o financiranju projekata  očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine, kada će dječji gradonačelnici i načelnici na svojim sastancima odlučiti koji projekti zadovoljavaju i koji će se realizirati u sljedećoj godini”, rekla je zamjenica župana te dodala kako predlagatelji mogu biti djeca do 18 godina s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odgojno-obrazovne ustanove sa sjedištem na području županije i organizacije civilnog društva koje provode aktivnosti s djecom. “Važno je da je projekt iniciran od strane djeteta ili grupe djece, da se projektom ostvaruje javni interes na području Krapinsko-zagorske županije i da ne zahtijeva druge preduvjete poput dodatnih suglasnosti ili projektno-tehničke dokumentacije. Nije nužno da se projekt financira iz drugih izvora, međutim ako je to slučaj, prilaže se dokaz da su osigurana sredstva iz drugih izvora”, naglasila je zamjenica. župana Petek.

Kroz prethodne četiri godine na javne pozive prijavljen je 81 projekt te je uloženo preko 735 tisuća kuna, odnosno 97 tisuća eura za projekte djece.

Ravnateljica Osnovne škole Diana Duk-Petek zahvalila je Županiji što je prepoznala potrebe učenika te istaknula kako je i uređenje školske knjižnice bilo sufinancirano kroz dječji participativni proračun, gdje su učenici i pedagoginja dali prijedlog da se knjižnici da jedna nova nota, odnosno da se kupe novi stolovi koji bi se mogli sklopiti u razne modele.

Na konferenciji su bili nazočni i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović-Šanjug, školska pedagoginja Petra Vuković,  školska knjižničarka Vlatka Habulin, dječji načelnik Toni Horvat, članice Dječjeg općinskog vijeća Petra Kompesek i Ana Jakopčević te pročelnica Općine Veliko Trgovišće Irena Štrok,

 


Fotogalerija