Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. srpnja 2022.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je cilj Javnog poziva bio aktivirati mlade ljude da se uključe u rad svoje zajednice, da sami procijene ono što im je potrebno i da u tu ideju privuku i okupe svoje prijatelje.  „Tako daju doprinos čitavoj zajednici, a posebno stvaraju uvjete da njihovo mjesto ima dobre programe i aktivnosti oko kojih se mogu okupljati mladi. Veseli me ta mladenačka neposrednost, volje i želja za promjenama u sredini iz kojih dolaze. Želim vam uspjeh u provođenju projekata, pozovite nas kad budu gotovi“ – poručio je župan Kolar te naglasio kako su ovi projekti dobrodošao dodatak svim drugim aktivnostima namijenjenima mladima, među kojima su ključni kvalitetno školovanje i dobro plaćeno radno mjesto.

Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade za 2022. godinu bio je otvoren od 30. ožujka do 15. svibnja. Ukupno je pristiglo 20 prijava, njih 19 je udovoljavalo administrativnim uvjetima te su upućeni na kvalitativnu evaluaciju povjerenstvu koje je bilo sastavljeno od tri predstavnika Županijskog savjeta mladih, predstavnika Zagorske razvojne agencije, predstavnika Mreže udruge Zagor te predstavnice Koordinacije udruga osoba s invaliditetom.

Nakon tri godine uspješnog provođenja participativnog proračuna za djecu, obzirom na stečeno dobro iskustvo i praksu u radu s mladim ljudima, ove godine po prvi puta proveli smo javni poziv za prijavu prijedloga za participativni proračun za mlade. Mladi su u fokusu Krapinsko – zagorske županije, brojne inicijative i programi vezani za mlade krenuli su upravo iz ove županije, poput županijskog programa djelovanja za mlade. Savjet mladih aktivno nam radi od 2010. godine, Centar za mlade provodi razne aktivnosti za mlade, financirano trogodišnji program djelovanja za mlade, programe i aktivnosti udruga za mlade“ – navela je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako je za Natječaj prvotno bilo predviđeno 200 tisuća kuna, no iznos je povećan te je ukupno dodijeljeno 214.922 kune za 11 projekata koji su ocijenjeni najboljima od strane povjerenstva i kroz javno glasovanje.

U ime dobitnika potpora obratio se Luka Kuhta iz Savjeta mladih Grada Donja Stubica. „U ime svih udruga i mjesnih tijela zahvaljujem se na pruženoj prilici za sudjelovanje na javnom natječaju te na ukazanom povjerenju. Vjerujem da ćemo sva vaša očekivanja ispuniti i opravdati. Veselim se ovako dobroj suradnji i u budućnosti – poručio je Luka.

Dodjeli ugovora prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug.

Popis dobitnika potpora možete pronaći ovdje: https://www.kzz.hr/sadrzaj/natjecaji/poziv-prijedlog-ppzm-2022/20220721112525.pdf