Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. prosinca 2016.

U razdoblju od 27. studenog do 5. prosinca u Gőteborgu u Švedskoj održavao se EuroSkills 2016., natjecanje mladih od 18. do 25. godina, na kojem je sudjelovalo 480 mladih iz 35 različitih gospodarskih sektora iz 28 zemalja Europe.  Mladi su kroz trodnevno natjecanje pokazali zavidne vještine u poznavanju svoje struke te su svojim radom, sposobnostima i umijećima dotaknuli vrhunce koje određuju profesionalce i stručnjake u području rada i stvaranja karijere u nekom sektoru. Natjecanje se odvija svake druge godine već peti puta u Europi, ali isto takvo natjecanje odvija se svake druge godine i na svjetskoj razini (WorldSkills). Potporu natjecanju pružaju države – članice EuroSkills organizacije (čija je članica i RH), kao i njihove političke, gospodarske i edukativne organizacije i institucije – poput vlada, komora, ministarstava, obrazovnog sustava, gospodarskih subjekata, privatnog sektora i dr., s osnovnim ciljem promoviranja izvrsnosti i podizanja standarda strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi.

Švedski premijer StefanLeven osobno je otvorio natjecanje i time doprinio važnosti natjecanja. Pozvao je mlade na sustavno građenje vlastite karijere, a s time i budućnosti zemlje iz koje dolaze. Istaknuo je prilike i mogućnosti za mlade, kako u pogledu mobilnosti, tako i zajedničkog građenja Europe i njezinih vrijednosti.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je u rujnu 2015. uputila poziv Srednjoj školi Zabok da se nekim od svojih obrazovnih programa, a na temelju dosadašnjih dobrih rezultata na natjecanjima, uključi u projekt EuroSkillsGeteborg 2016.Poziv je prihvaćen u sektoru usluga tj. Recepcijskog poslovanja pa su tako krenule pripreme za natjecanje, najprije na regionalnoj razini, a zatim na nacionalnoj razini. Učenica Paula Petrinec prihvatila je poziv i izazov te je prošla obje hrvatske razine natjecanja, kao najbolja, tj. postavši državna prvakinja u toj disciplini osigurala je i formalno pravo za nastup na EuroSkills natjecanju. Pripreme i treninzi trajali su više od godinu dana, a osim školskih, dodatnih i mnogobrojnih sati i vježbi iz engleskog jezika i struke, obavila je i praktični dio, odradivši poslove u Front Office-u u Hotelu Well – u Termama Tuhelj i u Hotelu Hilton Duble Treeby Zagreb.

Prema pravilima natjecanja Paulu su pratile njezine mentorice –Irena Bilić iz engleskoj jezika te Branka Kralj iz struke, koje su u Gőteteborgu imale posebne zadatke u sklopu samoga natjecanja. Tijekom tri vrlo intenzivna dana natjecanja ujutro od 9,00 h do 17,30h (a subotu do 14h), Paula je odradila ukupno 22 različita zadatka, od prijama rezervacije putem telefona, checkin – checkout situacija uz korištenje centralnog rezervacijskog sustava, do pisanja odgovora na pritužbe gosta, izračunavanja prosječne cijene sobe u nekim razdobljima ili pripremanja ture za VIP-goste Berlinom isl. Njezini konkurenti bili su natjecatelji iz Nizozemske, Italije, Austrije, Švedske, Finske, Norveške, Rusije, Portugala i Belgije. Među mladima iz 10 zemalja u dobi od 19 do 24 godine starosti, od kojih neki već imaju i po 5 godina radnog iskustva na recepciji hotela vrlo poznatih hotelskih kompanija,  Paula je vrlo uspješno obavila sve zadatke i ostavila poseban dojam kod mnogih mentora.Predstavnici ASOO službeni delegat Nino Buić tehnički delegat Vesna Anđelić predložili su Pauli da se pridruži timu kao assistantexpert na sljedećem EuroSkills natjecanju koje će se za 2 godine održati u Budimpešti. Na otvaranju natjecanja Paula je nosila hrvatsku zastavu, a na zatvaranju natjecanja dodijeljena su joj WorldSkillsEurope Champion Certifikate, WorlSkills Europe Best ofNation Certifikate, te EuropassMobility s istaknutim svim vještinama koje je Paula pokazala na natjecanju. Pripreme i samo natjecanje bilo je neponovljivo iskustvo za sve natjecatelje, a za njihove mentore putokaz kako dalje poučavati mlade.

Srednja škola Zabok zahvaljuje svima koji su pomogli da njezini predstavnici odu na natjecanje EuroSkillsGőteborg 2016. – Termama Tuhelj, Hotelu Hilton Duble Tree, Gradu Zaboku, Krapinsko zagorskoj županiji, Područnoj Gospodarskoj i Obrtničkoj komori Krapina, Općini Tuhelj i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.


Fotogalerija