Zagorje
Bajka na dlanu

Plaće u gospodarstvu porasle u svim županijama – KZŽ prednjači

Datum objave: 5. prosinca 2022.

Najveći porast bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2%, Virovitičko-podravskoj i Istarskoj za 9,1 posto, Karlovačkoj za 8,8 posto te Dubrovačko-neretvanskoj 8,7 posto. Porasle su i bruto plaće u svim županijama, a najviše u Istarskoj županiji.

 

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8 968 kuna i jedina koja je prelazila 8 tisuća. Slijede plaće u Zagrebačkoj županiji, gdje je prosječna neto plaća iznosila  7 726 kuna, Primorsko-goranskoj 7 631, Karlovačkoj 7 466, u Istarskoj 7 380 kuna te Krapinsko-zagorskoj 7 372 kune.

 

I u rujnu su na godišnjoj razini povećane plaće u svim županijama. Najviše u Krapinsko-zagorskoj i Požeško-slavonskoj, za 8,9 posto, u Karlovačkoj za 8,6 posto, Virovitičko-podravskoj za 8,5 posto te Varaždinskoj za 8,4 posto. Jedina prosječno isplaćena neto plaća iznad 9 000 bila je u Gradu Zagrebu, a po prosjeku slijede plaće u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Istarskoj županiji, svima iznad 7 000 kuna. „Prije svega treba zahvaliti našim poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima koji iz godine u godinu pokazuju da zagorsko gospodarstvo ima čvrste temelje, koje ne mogu poljuljati gospodarske krize ili pandemije. Među zagorskim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima postoji puno osoba koje nadilaze ustaljene okvire u poslovanju te svojim djelovanjem svakodnevno daju doprinos tom jednom nadstandardu, koji omogućuje da Krapinsko – zagorska županija bude u vrhu po gospodarskim rezultatima. Pritom posebno dolazi do izražaja njihova opredijeljenost za ulaganje u ljude, znanje, obrazovanje i nove tehnologije – što su osnovni preduvjeti za razvoj, na čemu im najiskrenije čestitamo i zahvaljujemo. Krapinsko – zagorska županija će im kao i dosad, i dalje pružati podršku u njihovim nastojanjima da Zagorje zajedno učinimo još jačim“ rekao je župan Željko Kolar.  Analizu je proveo portal www.zupan.hr (https://zupan.hr/aktualno/dzs-place-u-gospodarstvu-porasle-u-svim-zupanijama-u-trecem-tromjesecju/)