Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. siječnja 2007.

Na posljednjem sastanku Stručnog tima za provođenje Plana za zdravlje odlučeno je da se što je više moguće senzibiliziraju mediji, a putem njih stanovništvo, za dva najizrazitija problema u posljednje vrijeme – kardiovaskularne bolesti i depresiju, koja sa sobom nosi i pomiso na samoubojstvo. Upravo će te dvije teme biti sadržaji niza radijskih emisija u kojima sudjeluju liječnici – specijalisti, televizijskih i priloga u tisku, budući da su se mediji odazvali i pridružili provođenju ovog dijela Plana za zdravlje. Prva emisija već je jučer emitirana u programu Radio Zlatara, a prema utvrđenom planu sljedeća je sutra u programu Radio Stubice, 15. siječnja emisiju emitiraju Radio Zabok te Radio Marija Bistrica, 16. i 23. siječnja emisije su na rasporedu Radija Kaj, 22. siječnja Marija Bistrica, 27. emisija je ponovno u programu Radio Stubice, 1. veljače u programu Radio Zlatara te 7. veljače Radio Zaboka. Također će prilog s dr. Cerovcem napraviti Hrvatska radio televizija, a Jutarnji list, Večernji list i Zagorski list će napraviti priloge s dr. Crkvenčićem i dr. Ksenijom Pešek.
 
Prevencija zdravlja
Naime, poglavarstvo Krapinsko – zagorske županije je u listopadu 2005. godine donijelo Operativni plan za zdravlje Krapinsko – zagorske županije. To je dokument kojim se utvrđuju zadaće, aktivnosti za  njihovo provođenje te izvršioci, izvori financiranja i drugo u svrhu preventivnog djelovanja na zdravlje našeg pučanstva. U svrhu ostvarivanja zadaća i ciljeva utvrđenih Planom za zdravlje određuju se, sukladno trenutku, zdravstveno – socijalni prioriteti. Među njima su zdravstveno nekontrolirana voda za piće, postotak konzumenata alkoholnih pića kod srednjoškolske i osnovnoškolske populacije, smanjen prirast stanovništva, prevencija bolesti cirkulacijskog sustava, skrb o starijim osobama, a prošle je godine donesen i Operativni plan za preventivno djelovanje na suzbijanju samoubojstava na području Krapinsko – zagorske županije.
 
Najčešći uzrok smrti su bolesti srca i krvnih žila
Još 2005. godine je osnovan i Stručni tim za provođenje Plana za zdravlje u kojem su osim voditelja tima županice Vlaste Hubicki, zamjenika – dožupan za društvene djelatnosti i djelatnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti, predstavnici udruga, medija, te specijalisti iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, a to su  trenutno dr. Ružica Cipriš specijalist mikrobiolog, Nataša Koražija socijalna radnica, dr. Marina Stanković – Djuretek te specijalist psihijatar dr. Zlatko Crkvenčić. Prema posljednjim podacima obrađenim na području Krapinsko – zagorske županije, vodeći uzroci smrti u ovoj županiji su: moždani udar, kronična ishemična bolest srca, akutni infarkt miokarda i insuficijencija srca, što znači da cirkulativne bolesti zauzimaju 54,3 posto bolesti koje su uzrokovale smrt. Primjerice u 2003. godini je od cirkulacijskih bolesti umrlo 208 ljudi starijih od 85 godina, 233 starosti između 80 i 84 godina, 234 starosti između 75 i 79 godina, 189 između 70 i 74 godina, 108 između 65-69 godina,  63 između 60 i 64 godine, 35 starosti između 55 i 59 godina…. Također pokazatelji iz Operativnog plana za preventivno djelovanje za suzbijanje samoubojstava na području Krapinsko – zagorske županije govore da se od početka 2000. g kraja 2005. godine ukupno ubio 291 stanovnik Krapinsko – zagorske županije, a 86 ih je pokušalo to napraviti. Samoubojstva su počinila 222  muškarca i 69 žena (najčešće vješanjem, zatim pucanjem iz oružja, pa trovanjem).