Zagorje
Bajka na dlanu

Počeli 53. Dani kajkavske riječi

Datum objave: 26. rujna 2022.

Na otvorenju Dana kajkavske riječi bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo je kako ova manifestacija ima posebnu vrijednost jer u prvi plan stavlja djecu. „Na mladima svijet ostaje! Ono što s djecom radimo u vrtiću i školi, to će ostati za čitav život. Voditi brigu o našem kajkavskom jeziku, tradiciji i kulturi je naša obaveza,  prije svega prema našim djedovima, baka i roditeljima koji su nam ga ostavili na brigu, a ono što je još važnije prema našoj djeci i našim unucima kojima ga mi ostavljamo u nasljeđe. Ovo je 70 – tih godina krenulo prije svega kao kulturna manifestacija, ali s godina je prerasla i u sportsku i zabavnu, a to je zasigurno najveća kulturna manifestacija ovog dijela Zagorja“ – naglasio je Kolar.

Svečanosti otvorenja na kojoj su nastupile članice i članovi KPD Zlatarjeve prisustvovala je i potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, koja je Zlatarščankama i Zlatarščanima čestitala na dugogodišnjem sustavnom i ustrajnom očuvanju tradicije i baštinu kroz prenošenje, očuvanje i oplemenjivanje kajkavske riječi. „Naravno velike zahvale idu organizatorima i svima koji su i ove godine uložili jako puno kreativnosti, vremena i ideja kako bi do 2. listopada ponudili zaista bogat program u kojem vjerujem da će svatko pronaći ponešto za sebe“ – poručila je  potpredsjednica Sabora Glasovac.

Veselim se današnjem druženju, koncertu i otvorenju izložbe, ali veselim se i sutrašnjoj manifestaciji u Belcu, stoga pozivam sve sutra i prekosutra  da dođu u Belec i podrže belečku manifestaciju “Noć pod lampašima“ koja ima desetu obljetnicu ove godine. Posebnu zahvalu upućujem ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Jurja Žerjavića Gordani Valjak koja je sve to uklopila, a naravno uz našu djelatnicu Turističke zajednice, zahvala i djelatnicima Grada Zlatara koji mjesec dana neumorno rade kako bi sve ovo bilo ovako smišljeno i organizirano. Veliko hvala i udrugama koje su upotpunile sadržaj naše manifestacije“ – poručila je ovom prilikom gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Likovni pogledi Zagorja

Nakon otvorenja Dana kajkavske riječi, u Galeriji izvorne umjetnosti održano je i otvorenje izložba slika članova sedam likovnih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije. Izložbu „Likovni pogledi Zagorja“ predstavila je ravnateljica Galerije Božena Slunjski, a otvorio ju je župan Željko Kolar. Izložene su 42 slike, 3 skulpture i 1 reljef članica i članova Likovne radionice Lipa iz Gornje Stubice, Likovne udruge Oton Iveković Klanjec, Likovnog društva Ernest Tomašević iz Krapine, Likovne sekcije KUD-a Zlatko Baloković Krapinske Toplice, Likovne sekcije Josip Kaltnecker iz Zaboka, Udruge Miljenko Mlakar iz Zlatara i Udruge likovnih umjetnika Zlatarska paleta.

 


Fotogalerija