Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. listopada 2018.

Izložbu Strukture i varijacije otvorila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula kako je Krapinsko-zagorska županija ponosni pokrovitelj Dana Ksavera Šandora Gjalskog. „Manifestacija je odavno prerasla okvire naše županije i postala je vrlo značajan nacionalni kulturni događaj. Osobito se ponosimo što se u Zaboku u tjednu dok traje manifestacija na raznim radionicama, izložbama, koncertima, predstavama i na samoj dodjeli Nagrade okupi kulturna elita cijele države“  – kazala je zamjenica župana Jasna Petek.

Među okupljenima na otvorenju bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, dok su se prisutnima obratili i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te kustosica izložbe Iva Körbler.

Petar Barišić je rođen  1954. godine u Vrlici. Kiparstvo je diplomirao 1978. na zagrebačkoj ALU. Kao suradnik majstorske radionice Frana Kršinića djeluje do 1981. godine. Od 2002. predaje kao docent na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Postavio je više skulptura i prostorno specifičnih instalacija u javnim prostorima u zemlji i inozemstvu, a u javnosti je najpoznatiji po spomeniku Gordanu Ledereru. Zastupljen je u brojnim domaćim i inozemnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama te je za svoje djelovanje primio mnoge nagrade. „Već duže vremena dolazim u Zabok s kolegama umjetnicima i na jednom otvorenju su me pitali bi li htio izlagati ovdje i poziv sam rado prihvatio“ – rekao je prije samog otvorenja izložbe  Petar Barišić te objasnio kako u Zaboku izlaže mini retrospektivu svojih radova dijelove od svoje tri velike izložbe.

Program Dana Ksavera Šandora Gjalskog možete pronaći ovdje.Fotogalerija