Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. travnja 2010.

Dani zagorskog purana započeli su 9. travnja u ugodnom ambijentu Turističkog sela Vuglec Breg kod Krapine, degustacijom delicija spravljenih od mesa zagorske purice. Ovu gurmansku manifestaciju koja će trajati mjesec dana organizira Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Puran zagorskih brega i Županijskom Turističkom zajednicom. Tijekom ove promotivne manifestacije zagorski će restorani, hoteli i seoska domaćinstva u svojoj gastronomskoj ponudi po vrlo povoljnim cijenama gostima nuditi delicije pripravljene od mesa izvornih zagorskih purica, a uz njih i razne zagorske poslastice te vrhunska vina.
 
O ciljevima manifestacije koja, među ostalim,  promovira premijsku tržnu marku zagorskog purana, govorio je župan Siniša Hajdaš Dončić: „Dane zagorskog purana organiziramo prvi puta u našoj županiji s željom da oni postanu dio zagorske tradicijske turističke ponude. Za ovaj festival jela od mesa zagorskog purana zaslužni su mnogi u županiji koji su se udružili u cilju kvalitetnog razvoja turizma i promoviranja Zagorja kao ekskluzivne kontinentalne turističke destinacije. To je rezultat višegodišnjeg ulaganja Županije u razvoj i promociju tržišne marke „Puran zagorskih brega“, rezultat rada Poljoprivredne zadruge i njezinih članica, vrijednih seoskih gospodarstava koji uzgajaju zagorskog purana po standardima tradicije i kvalitete ove naše peradi i suradnje ugostitelja s proizvođačima. Ta povezanost ujedno je i jamstvo kvalitetne turističke ponude i ovog vrlo vrijednog gastronomskog proizvoda koji je među ostalima zaštitni znak naše županije.
 
Upravitelj Poljoprivredne zadruge „Puran zagorskih brega“ Kristijan Krsnik istaknuo je da Zadruga svojim članicama pomaže pri planiranju uzgoja i plasmanu posredovanjem između proizvođača i potrošača. Zagorski puran uzgaja se u skladu s Pravilnikom o županijskoj robnoj marci.
Naš puran raste prirodnim ritmom, slobodno pase travnjacima i voćnjacima, uzgoj traje šest do osam mjeseci. I upravo se zagorski puran odlikuje kvalitetnim i ukusnim mesom, bogatim bjelančevinama i proteinima i siromašan je kolesterolom i mastima. Jela od zagorskog purana nutricionisti preporučaju u svakodnevnoj zdravoj prehrani osobama svih životnih dobi. Zahvaljujući zaštiti naše vrijedne peradi i organiziranom uzgoju Zadruga danas ovaj vrijedan proizvod može ponuditi širokom i zahtjevnom domaćem tržištu, podvukao je Krsnik.     
 
Kako su današnji turisti istančanih zahtjeva, bez kvalitetne gastronomske ponude bazirane na izvornoj i tradicionalnoj prehrani ne može se stvarati vrijedan turistički proizvod, naglasila je Ksenija Tomić, direktorica Turističke zajednice KZŽ-a.
Ova vrijedna suradnja Zadruge, Županije i Turističke zajednice oko turističke i gastronomske ponude pravih vrijednosti našeg kraja dokazuje visoku razvijenost turističkih ponuda naše županije. Turistička zajednica ovaj mjesec ugošćuje agente inozemnih turističkih agencija, turoperatore i njima će kao prvorazredni meni biti ponuđena jela od zagorskog purana. Jednako tako i pri skorašnjem dolasku inozemnih novinara koji će obilaziti Županiju, rekla je Tomić.
O vrijednosti promocije izvornih zagorskih proizvoda u turističkoj industriji svjedočio je i dolazak posebnog gosta konferencije, Franka Palme, predsjednika Hrvatske udruge hotelijera i restoratera.
 
U prekrasnom ambijentu Vuglec brega, degustaciji delicija pripravljenih od mesa zagorske purice, pridružili su se i glumci te redatelji 3. glumačkog festivala u Krapini predvođeni Adamom Končićem, umjetničkim direktorom Festivala.