Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. prosinca 2021.

Zgrada škole stradala je djelovanjem jakog potresa u ožujku prošle godine, uslijed kojeg je nastalo niz oštećenja na vanjskim i unutarnjim površinama, te na svim nosivim i nenosivim elementima građevine. Novim potresom u prosincu iste godine već oštećena zgrada je zadobila neisplativo popravljiva oštećenja te je donijeta odluka da se predmetna zgrada uklanja.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je: ”Trajalo je, ali vrijedilo je! Danas s počekom rušenja područne škole u Lazu Bistričkom, koja je oštećena u potresu, smo krenuli u jedan postupak, gdje je zapravo sada definitivno jasno da će ovdje u vrlo kratkom vremenu biti sagrađena nova područna škola. Škola je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu i bila je već tad velika dilema struke i statičara treba li školu rušiti ili obnavljati. Nažalost, drugi potres je razriješio te dileme i oštećenja su takva da se zgrada morala srušiti i sagraditi nova. Tako da smo mi zapravo pripremali i dvije vrste dokumentacije i to ja zato potrajalo. Sada smo u fazi rušenja. Stolarija koja je relativno nova, kao i crijep koji je relativno nov, preselit će se u PŠ Globočec i tamo odraditi dodatne radove, pa ćemo i tamo urediti i tu područnu školu u slijedećoj godini, a ovdje idemo u izgradnju nove škole”, rekao je župan Kolar te dodao da je idejno rješenje gotovo.

 

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove KZŽ Vlatka Mlakar rekla je da je Županija provela postupak nabave za radove uklanjanja. „Zaprimili smo dvije ponude. Izabrali smo ponudu ponuditelja ” radovi Krešo” d.o.o. iz Krapinskih Toplica, kao ekonomski najpovoljniju s ukupnom vrijednošću 256.009,25 HRK sa PDV-om. Rok za izvođenje ovih radova, odnosno uklanjanja je kraj ove godine.”, rekla je Mlakar. Ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić izrazio je ponos i sreću što je dočekan ovaj dan. ”U jednom trenutku smo i malo tužni što gubimo ovu našu školu, koja nam je svima prirasla srcu, ali s druge strane smo i te kako sretni što će naši učenici ući u jedne bolje uvjete za rad i na to smo silno ponosni, a i zahvalni svima, koji su se uključili u ovaj projekt” rekao je Karajić. Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički je rekao kako je skoro nakon godinu dana krenulo. ”Vjerujem da ćemo na vrijeme dovršiti obnovu upravo na području Laza, koji je i najviše stradao u prethodnim potresima. Sada slijedi uklanjanje, a nakon toga i izgradnja nove škole. Bilo je pitanje o potrebi uopće sad obnavljati ovu zgradu, koja je iz 1909. godine, služila je kao područna škola, koju danas pohađa 27-oro učenika. U svakom slučaju je potrebno jer ovo je drugo po veličini naselje u Općini Marija Bistrica i osim održavanja nastave ona je služila i za sve ostale aktivnosti koje trebaju mještani ovog naselja Laz. Tako da se veselimo uklanjanju ove zgrade i izgradnji nove, koja će biti sagrađena po novim pedagoškim standardima, a bit će i energetski učinkovita. Posebno bih zahvalio Županiji i našem DVD-u Laz, koje je privremeno ponudilo smještaj učenicima PŠ Laz“, rekao je načelnik Milički.


Fotogalerija