Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. listopada 2022.

Cilj KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma jest da se djeci od najranije dobi usađuje ljubav prema filmskoj umjetnosti, razvija filmska kultura i vizualna pismenost, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje i koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu.

Upravo iz tog razloga ovogodišnje svečano otvorenje KIKI-ja organizatori Društvo „Naša djeca“ Zabok i udruga GOKUL – Građanska organizacija za kulturu odlučili su organizirati u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Savezom edukacijskih rehabilitatora Hrvatske te novootvorenim Kinom Toplice.

U ime Krapinsko-zagorske županije koja od samog početka podržava KIKI festival obratila se zamjenica župana Jasna Petek, istaknuvši koliko je važno da širimo priču tolerancije, poštivanja različitosti i jednakosti te zahvaljuje organizatorima KIKI-ja što će ovim filmom dodatno potaknuti tu važnu misiju.

Svečanom otvorenju uz ravnatelja Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i predsjednika Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske Antuna Zupanca nazočio je prodekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Miholić koji je pohvalio inicijativu KIKI-ja da se bavi temom djece i mladih s teškoćama u razvoju kako bi se što više osvijestila široj populaciji njihova problematika i još u većoj mjeri primjenjivala stvarna inkluzija u društvo i zajednicu.

Svakako, glavne zvijezde svečanog otvorenja uz projekciju filma „Nerazumijevalica“ bili su autori i glumci filma te defektologinje koje rade s djecom i mladima s teškoćama u razvoju u sklopu udruge Svitac, koja ima desetogodišnje bogato iskustvo u radu s djecom i mladima s invaliditetom na području socijalne i kulturne inkluzije.
Nakon projekcije filma uz moderirano vođenje Antuna Zupanca publika je imala priliku iz prve ruke čuti scenaristicu i producenticu Kseniju Mirković, glavnu glumicu Taru Samac i mladog glumca Đorđa Mirkovića te defektologinje Danijelu Nikolić i Tanju Ninković. Glavna glumica Tara, spremno je odgovarala na pitanja te na pitanje koliko je zahtjevno snimanje s puno ponavljanja i čekanja odgovorila je: „Kad radite nešto što volite ne pada vam teško“. Film šalje važnu poruku – svi smo isti! Radi li se o invaliditetu ili nekoj većoj smetnji svi bismo trebali biti isti, ali pitanje je koliko ljudi to prihvaća i je li inkluzija stvarno postoji? Film otvara niz pitanja u odnosima među ljudima i prihvaćanju osoba s invaliditetom i raznim drugim teškoćama te da svi moramo biti isti bez obzira kakvi smo –  zaključila je Tara.

Jedanaesto izdanje KIKI-ja traje do petka 14. listopada i nastavlja se programima u kinima u Zaboku, Krapinskim Toplicama i Krapini, a sve informacije o programu možete potražiti na službenoj stranici festivala.

Festival KIKI je podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije te ostalih donatora.


Fotogalerija