Zagorje
Bajka na dlanu

Počeo 2. Invest in Zagorje: “Imamo stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu, ali ona ništa ne znači bez novih investicija i tehnologija“

Datum objave: 10. svibnja 2024.

U petak, 10. svibnja, krenula je druga po redu  konferencija Invest in Zagorje koja je okupila više od 200 sudionika, vizionara, inovatora, uglednih stručnjaka i entuzijasta iz cijele Hrvatske. Središnja tema konferencije je zdravstveni turizam, dok je ostali program bogat stručnjacima iz svijeta biznisa i zdravstvenog turizma, susreti s ključnim poslovnim akterima, investitorima i institucijama, pregršt prilika za razvoj osobnih i poslovnih partnerstva.

Mi u Zagorju imamo stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu, ali tradicija sama po sebi ništa ne znači ako ne pratite nove trendove i tehnologije. Ovdje smo okupili vrhunske stručnjake, da pratimo korak sa zapadnom Europom i da pokažemo da im i mi imamo što ponuditi“, istaknuo je na samom početku župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te upozorio kako Zakon u zdravstvu još nije prepoznao neku vrstu javno-privatnog partnerstva te da postoji prostor i za stvaranje uvjeta za pripreme vrhunskih sportaša na području Zagorja. „Drago mi je što će danas posebni gosti biti proslavljeni hrvatski Robert Prosinečki i olimpijski pobjednik u vaterpolu Dubravko Šimenc. Što se tiče javno-privatnog partnerstva, mi danas imamo privatne bolnice, imamo državne bolnice i imamo županijske bolnice. Prema tome u javno-privatno partnerstvo za sad se još nismo odlučili ići jer to bi bilo nešto što je još uvijek nepoznato na našem tržištu, ali ono što jest sigurno da prate naše investicije i ako mi investiramo, to je naravno i njima signal da i oni investiraju. Znate da nemam običaj govoriti unaprijed, najavljivati investicije, ali ćemo imati u sljedećem razdoblju minimalno dvije investicije u zdravstveni turizam koje će biti internacionalne, a naše tvrtke će biti uključene kao partneri“, najavio je župan Kolar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša rekla je kako će o zdravstvenom turizmu progovarati kroz priče o novim trendovima, investicijama i inovacijama. „Ovogodišnje izdanje održavamo u piknik formi, na otvorenom, kako bi osigurali da u jednoj opuštenoj atmosferi kreativno možemo razgovarati o ozbiljnim temama unutar zdravstvene industrije. Svu stručnost ovogodišnje konferencije omogućit će panelisti, panelistice, moderatori, te članovi žirija kojih ima preko 35 iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije. Teme o kojima ćemo govoriti su kako se dodatno pozicionirati i brendirati u specifičnim nišama zdravstvenog turizma, tako da ćemo govoriti o dentalnom turizmu, sportskom turizmu sa spojem nutricionizma. Govorit ćemo isto tako i o telemedicini, kako uz tehnologiju omogućiti dostupnost liječničke skrbi svim turistima“, kazala je direktorica Matuša.

Na konferenciji sudjeluje i dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sanja Sever Mališ koja je naglasila  da se radi o sjajnom projektu s ciljem poticanja investicija u Krapinsko-zagorsku županiju. „Drago mi je da će teme biti vezane uz zdravstveni i sportski turizam, a posebno me vesele ideje koje će prezentirati učenici srednjih škola. Željela bih da konferencija bude i poticaj mladim poduzetnicima da svoje investicije obavljaju ovdje, u blizini Zagreba“, pojasnila je dekanica Sever Mališ.

Zanimljiva natjecanja: poduzetničke ideje start-upova i srednjoškolaca

U sklopu konferencije Invest in Zagorje bit će održana i dva natjecanja. U prvom dijelu konferencije je natjecanje 9 srednjoškolskih timova koji su se uključili u program Kreiraj svoju budućnost, koji su zadnjih 5 mjeseci uz mentorstvo Poduzetničkog centra razvijali svoja rješenja koja bi ponudili u sektoru zdravstvenog turizma. Žiri od 5 članova će odabrati najbolji tim, a Krapinsko-zagorska županija će ga nagraditi.

U popodnevnom terminu 9 start up-ova iz cijele Hrvatske predstavlja svoja rješenja koja su već dostupna na tržištu za sektor zdravstvenog turizma. Najbolja rješenja odabrat će 15 članova žirija. Pobjednike također nagrađuje Krapinsko-zagorska županija s nagradom od 7.500 eura te partner ovogodišnje konferencije Infobip s dodatnih 5.000 kredita.

 

 


Fotogalerija