Zagorje
Bajka na dlanu

Počela gradnja UPMC Onkološkog centra u Zaboku: „Kad bi ovime spasili samo jedan život, napravili bi ogromnu stvar, a ovdje ćemo ih spasiti na tisuće.“

Datum objave: 21. prosinca 2023.

U Zaboku je u četvrtak, 21. prosinca 2023. svečano obilježen početak radova na izgradnji UPMC Hillman sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koji će hrvatskim pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u.

University of Pittsburgh Medical Center najveći je američki akademski medicinski centar, čija je delegacija predvođena izvršnim potpredsjednikom i predsjednikom UPMC Internationala Chuckom Bogostom bila u Krapinsko-zagorskoj županiji na obilježavanju početka gradnje njihovog 77. onkološkog centra. „Naši centri poznati su po uvođenju najnaprednijih, dokazanih tretmana i kliničkih ispitivanja koji prije nisu bila dostupna lokalnim zajednicama te će tako i ovaj pri Općoj bolnici Zabok pružiti vrhunske terapije protiv raka i personaliziranu medicinu za ljude iz Krapinsko-zagorske županije, čitave Hrvatske, ali i susjednih zemalja“ – istaknuo je predsjednik Bogosta te Hrvatskoj poželio srdačnu dobrodošlicu u UPMC International obitelj.

Početak radova obilježen polaganjem vremenske kapsule

Početak radova obilježen je polaganjem vremenske kapsule u temelje budućeg centra koji su zajednički položili izvršni potpredsjednik UPMC-a i predsjednik UPMC International Chuck Bogosta, njegovi domaćini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. „Iako se to trenutno ne vidi, ovdje gdje se nalazimo doći će dva velika bunkera u kojima će biti linearni ubrzivači te će nuditi iznimno napredne radiološke usluge. Bit će skoro metar široki zidovi, tako da kad stavimo vremensku kapsulu u temelje, bit će jako teško doći do nje u budućnosti, ali će biti spektakularno“ – pojasnio je predsjednik Bogosta.

„Hrvatska je među pet zemalja s najvećom smrtnosti od raka, a ovakav onkološki centar je davanje ljudima nade za život i to nema cijenu. Kad bih mogao usporediti značaj ovog događaja, to je onda kao da smo doveli Formulu 1 u Hrvatsku, ali ovo je neusporedivo značajnije. Mogućnost da će naše ljude liječiti najbolji liječnici na svijetu i mogućnost da naši doktori uče od najboljih je neprocjenjiva. Kad bi ovime spasili samo jedan život, napravili bi ogromnu stvar, a ovdje ćemo ih spasiti na tisuće“  – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gostima iz Pittsburgha zahvalio na tome što su upravo zabočku bolnicu odabrali kao partnera uz kojeg će realizirati ovu izuzetno značajnu investiciju.

„Danas pravimo prvi korak ka stavljanju na svjetsku mapu UPMC onkoloških centara Zabok i Krapinsko-zagorsku županiju te Republiku Hrvatsku. Postajemo član velike obitelji i dobivamo priliku raditi s renomiranim pružateljima zdravstvene usluge te učiti od najboljih stručnjaka na svijetu. Sveobuhvatni onkološki centar bit će savršen dodatak opsegu medicinskih usluga koji će se moći obaviti u našem malom Zagorju, ali koje će biti korisne čitavoj Hrvatskoj i susjednim zemljama“ – kazao je ravnatelj Vančina te zahvalio prije svega investitorima i članovima Upravnog vijeća, profesoru Primorcu, županu Kolaru te Vladi RH na neizmjernoj podršci i pomoći i svima onima koji su ovaj san pretvorili u stvarnost.

Spona između Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i američkih kolega bio je profesor Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća bolnice sv. Katarina. „Ovaj projekt ima golemi značaj za Hrvatsku. Ako pogledate da je jedna institucija koja ima veći proračun od Republike Hrvatske, a govorimo o proračunu od 30 milijardi dolara, odlučila doći u Hrvatsku i napraviti investiciju u području sveobuhvatne onkologije, onda radimo iskorak koji dosad nije viđen na jednom mjestu. S ovim seHrvatska globalno pozicionira i pokazuje da može, da zna i to je ona Hrvatska koju su mnogi, uključujući i mene, sanjali“ – rekao je profesor Dragan Primorac te upozorio da će u narednih deset godina svaki treći Hrvat u jednom trenutku svog života oboljeti od raka, da trenutno gotovo 170.000 stanovnika Republike Hrvatske se ili liječi rak ili ima rak, a da to ne zna.

„Osim što Vlada kroz razne projekte i programe ulaže u zdravstvo, apsolutno dajemo podršku i ovakvim investicijama koje doprinose podizanju kvalitete zdravlja svih građana. Iznos ove investicije je veći od 15 milijuna eura, a Općoj bolnicu Zabok gravitira 130.000 ljudi koji žive u ovoj županiji, ali i oni u susjednim županijama. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zasigurno će ovom međunarodnom suradnjom i investicijom pružiti nešto što u Hrvatskoj u ovom trenutku još ne postoji– kazao je ministar i izaslanik premijera Damir Habijan te za zahvalio svima uključenima u projekt, zaželio svima puno sreće i uputio čestitke djelatnicama i djelatnicima bolnice.

Brojni okupljeni na obilježavanju početka radova

Svečanosti su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming, predsjednik odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Vlatka Mlakar, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, izvršni potpredsjednik i glavni klinički direktor UPMC-a, kao i viši potpredsjednik i glavni medicinski direktor UPMC Internationala dr. Joel Nelson, predsjednica UPMC Hillman onkološkog centra Beth Wild te suradnici iz UPMC tima Fabio Crocchini iz Italije i Padraig Ocallaghan iz Irske.

Radove izvodi tvrtka Kamgrad te su na svečanosti bili i njezin vlasnik Dragutin Kamenski, kao i projektant Siniša Bjelica.

Najveći američki akademski medicinski centar

UPMC je najveći američki akademski medicinski centar koji objedinjuje osamdesetak bolnica i zapošljava 95 tisuća djelatnika, među kojima pet tisuća liječnika. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika, od toga troje nobelovaca, prof. Phlip Hench, prof. Paul Lauterbur i Wangari Maathai. Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije, imunoterapije u liječenju karcinoma i radiološke dijagnostike jer je upravo u toj ustanovi razvijen prvi PET/CT u svijetu. Iznimno su uspješni u liječenju karcinoma dojke, pluća, želuca i debelog crijeva. Tijekom proteklih deset godina UPMC je u razvoj biomedicinskih znanosti uložio više od milijardu dolara, dok je samo u područje razvoja imuno terapije investirao više od 300 milijuna dolara.

 


Fotogalerija