Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. srpnja 2012.

Na bogatom programu naći će se više od 200 filmova u 50 blokova projekcija, od čega ukupno 100 filmova u natjecateljskom dijelu programa kroz četiri domaća i šest međunarodnih programa. U međunarodnoj konkurenciji moći će se pogledati 67 filmskih naslova iz ukupno 30 država, među kojima svakako vrijedi istaknuti Tram, pobjednički film ovogodišnjeg Annecya, zatim kosovski film Povratak koji je ove godine bio u konkurenciji Sundance film festivala, norveški Tube Atlanic koji je bio nomiran za Oscara te eksperimentalni dokumetarac Strokkur nagrađenog redatelja Joao Salaviza.

U četiri programa domaće konkurecije prikazivat će se hrvatski dokumentarni filmovi nagrađivani na drugim festivalima, a među 38 filmova naći će se i film sniman u blizini Kumrovca Životinjsko carstvo, redatelja Igora Šeregia. Opsežan je i program hrvatskih animiranih filmova u kojem će se prikazivati i Priča s početka vremena Božidara Trkulje, Mačka Gorana Stojnića, Cigla Dubravka Matakovića, Zašto slonovi, redatelja Marka Meštrovića i film Otac, nastao u hrvatsko-njemačko-bugarskoj koprodukciji.

Ali to nije sve, u popratnom filmskom programu posjetitelje očekuju projekcije filmova sa festivala iz Gruzije, Francuske i Japana, filmovi Europske Filmske Akademije među kojima i The Wholly Family proslavljenog britanskog redatelja Terry Gilliama iz Monty Pythona. Ove godine zemlja partner je Poljska te će se moći pogledati program poljskih filmova od 2007. – 2012., a svakako vrijedi istknuti film Maska u režiji Quay Brothersa, Noise u režiji Przemyław Adamskog te još mnogo drugih kvalitetnih naslova. U jutarnjim satima za one najmlađe prikazivat će se filmovi s KIKI Tabora, prvog međunarodnog festival dječjeg filma održanog u lipnju u sklopu Tabor Film Festivala.

O pobjedniku festivala odlučit će šesteročlani žiri kojeg čine priznati svijetski filmski umjetnici, scenaristi i direktori filmskih festivala: Tomek Gestwicki (Poljska), Irena Krčelić (Hrvatska), Juraj Lerotić (Hrvatska), Robert – Jean Lacombe (Švicarska), Miha Knific (Slovenija) te Hieronim Neumann, ugledni poljski profesor i redatelj koji će 14. srpnja, nakon retrospektive svojih filmova, u 14 sati održati kratko predavanje o svom radu i trikovima koje koristi u animaciji.

Dođite na besplatno ljetovanje u Zagorje – Bajku na dlanu!