Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. listopada 2014.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je tom prilikom naglasio da je na javni poziv u okviru 376 milijuna kuna vrijednog Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. za Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu bilo prijavljeno sto projekata, te da je klanječki projekt jedan od 15 koji je prihvaćen. „Da je riječ o respektabilnom iznosu koji je osiguran za potrebe provedbe projekta u Klanjcu, govori i činjenica da on premašuje za dva i pol puta izvorne prihode u proračunu Grada Klanjca. Ovo neka bude poticaj svima drugima da se s jednakom pažnjom i interesom usmjere u pripremu kvalitetnih projekata, za čiju će provedbu sredstva dobiti upravo iz EU fondova“, rekao je ministar Grčić te je dodao da je Republici Hrvatskoj u idućih sedam godina iz fondova Europske unije dostupno čak 10,7 milijardi eura za financiranje projekata.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čestitao je svima koji su sudjelovali u izradi projekta, koji je bio među 15 najboljih u Hrvatskoj te je dodao da jedinice lokalne i regionalne samouprave sa vlastitim sredstvima ne bi mogle realizirati projekte da nema ovakvih natječaja. Župan Kolar također je napomenuo da Krapinsko-zagorska županija trenutno priprema četiri projekta u vrijednosti od 7 do 12 milijuna eura. Što se tiče budućeg Studija Galerije Antuna Augustinčića, Kolar je dodao da će kroz dvije godine, koliko je potrebno da objekt bude završen, promijeniti vizuru grada te da će dodatno obogatiti klanječki kulturni život.

 

Gradonačelnik Zlatko Brlek u govoru je istaknuo da je ideja o pokretanju projekta rođena 2012. godine, kad je na čelu Grada Klanjca bio sadašnji župan Željko Kolar te je izrazio zadovoljstvo što će ova investicija, vrijedna preko 20 milijuna kuna, zaista ugledati svjetlo dana.

 

Detaljnije o projektu i njegovoj provedbi govorila je Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Davorin Vujčić, viši kustos Galerije Antuna Augustinčića Goranka Horjan, muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja i Miljenko Matas, arhitekt. Na uvodnoj konferenciji među brojnim uzvanicima bila je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, saborski zastupnik Mario Habek i zamjenici župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek.

 

Glavni cilj projekta je uspostava Studija Galerije Antuna Augustinčića u funkciji stvaranja javne održive turističke infrastrukture. Specifični ciljevi su uspostava novih kulturno-turističkih sadržaja u području, jačanje kapaciteta postojećih zaposlenika i otvaranje novih radnih mjesta te diseminacija znanja i edukacija s posebnim naglaskom na programe namijenjene osobama s invaliditetom. Glavna aktivnost predviđa rušenje starog objekta u središtu grada Klanjca te izgradnju novog višenamjenskog prostora u kojemu će biti zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorska, stolarska i fotografska radionica, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalna polivalentna dvorana.

 

Na oblikovanju projekta radili su muzejska savjetnica Goranka Horjan i viši kustosi Božidar Pejković i Davorin Vujčić u suradnji s Gradom Klanjcem, gradonačelnikom Zlatkom Brlekom i županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, te Kulturnim centrom Klanjec. U pripremi projekta sudjelovala je Zagorska razvojna agencija d.o.o. Cjeloviti projekt nove zgrade izradio je arhitektonski studio AG Matas iz Zagreba. Voditeljica implementacije projekta bit će ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, mr. sc. Vlasta Krklec.

 


Fotogalerija