Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. lipnja 2008.

Krapinsko-zagorska županija, grad Zabok te Osječko-baranjska županija su državni nositelji projekta Zdravi grad za mjesec lipanj. O programima koji će se provoditi u lipnju, mjesecu koji je posvećen ekološkoj osviještenosti u sklopu kampanje Povezani zdravljem, na jučerašnjoj konferenciji za novinare govorili su predsjednik koordinacijskog odbora dr. Zlatko Crkvenčić, Dušanka Mikulec-Mikac uime Grada Zaboka, dr. Nada Jačmenica ispred Zagorske lige za borbu protiv raka te županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak. Do kraja lipnja u brojnim programima koji će se održavati u mnogim mjestima i gradovima, mogu sudjelovati svi građani. Nositelji programa koji su posvećeni zdravlju čovjeka u cjelini, razne su udruge u županiji.
– Ideja je da se zdravstvena zaštita približi što većem broju ljudi, ali i da se svakog čovjeka i u najmanjoj sredini osvijesti i nauči da može utjecati na svoje i zdravlje svojih bližnjih, a time i zdravlje u svojem okruženju – kazao je dr. Crkvenčić.
Među najboljima u Hrvatskoj
Županica Sonja Borovčak istaknula je kako je naša županija medu četiri županije s najboljim rezultatima po aktivnostima i entuzijazmu u provođenju ovog projekta. Tijekom mjeseca lipnja provodit će se niz multimedijskih aktivnosti koje populariziraju društveno odgovorne projekte temeljene na suvremenoj ekološkoj građanskoj svijesti i kulturi življenja po načelu održivog gospodarenja prirodnim resursima. U sklopu kampanje “Povezani zdravljem” održat će se brojne tribine, stručni skupovi, edukacije i predavanja o očuvanju okoliša (kvaliteta i pročišćavanje voda, kvaliteta zraka, upravljanje otpadom, klimatske promjene, onečišćenje tla, biološka raznolikost).
Svaki mjesec druga tema
Do kraja ove godine, mjesečno će se kroz različite aktivnosti obraditi još šest tema od društvene važnosti: promicanje demokracije, cjeloživotno  obrazovanje, rekreacija i tjelesna aktivnost, kvaliteta života starijih osoba, kvaliteta života osoba s invaliditetom te razvoj zajednice, dobrosusjedstva i volonterstva. Kampanju „Povezani zdravljem“ Hrvatska mreža zdravih gradova pokrenula je kako bi ojačala svijest javnosti i medija o projektu  „Zdravi grad“ koji u Hrvatskoj postoji već 20 godina, a Županija se uključila prije šest godina. Cilj kampanje je ukazati na vodeće javnozdravstvene izazove našeg društva, podići svijest javnosti te potaknuti pojedinca i društvo na djelovanje sa ciljem unapređenja kvalitete života u našim gradovima i naseljima.