Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. veljače 2023.

Sve prisutne stručne suradnike s područja Krapinsko-zagorske županije i predstavnike Centra izvrsnosti varaždinske županije je na samom početku pozdravila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko- zagorske županije Mirjana Smičić Slovenec, koja je tom prilikom istaknula kako Krapinsko-zagorska županija od 2014. godine nastoji podići kvalitetu rada s potencijalno darovitom djecom u čemu važnu ulogu ima kontinuirano jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika te najavila planirane aktivnosti za unaprjeđenje podrške darovitoj djeci i osnutak Centra izvrsnosti Krapinsko-zagorske županije. Okupljene je uvodno pozdravila i predsjednica radne skupine za podršku darovitim učenicima „Futura“ Vesna Tomorad, koja je u svom obraćanju podsjetila na glavne aktivnosti radne skupine „Futura“ i istaknula uspješnu suradnju s Krapinsko-zagorskom županijom koja omogućuje realizaciju ideja osmišljenih unutar radne skupine. 

Psihologinja i mentorica iz Centra izvrsnosti za komunikaciju Varaždinske županije Jelena Portner održala je predavanje o značaju rane identifikacije kreativno-produktivne darovitosti i predstavila priručnik „Trening kreativnog razmišljanja kroz igru“ i inovativne igre „KREATKO“, čija je i sama suautorica. Priručnik i inovativne igre osmišljeni su u cilju zalaganja za jednaka prava sve djece da uče kroz programe koji će im pružiti priliku za razvoj potencijala i izvrsnosti. U suradnji s Varaždinskom županijom, Krapinsko-zagorska županija planira nabavu priručnika za škole i organizaciju edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika za primjenu materijala.

S radom Centra izvrsnosti Varaždinske županije, kao Europskog talent centra Hrvatska,  prisutne je upoznao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek. Europski Talent Centar (ETC) zamišljen je kao centar koji okuplja, koordinira i potiče rad institucija s visoko sposobnim (darovitim) učenicima. Radi na uspostavljanju suradnje među svim ustanovama i organizacijama koje se bave radom s darovitom djecom i pružanju cjelovite stručne potpore različitim skupinama darovitih i talentiranih učenika, stoga je suradnja Krapinsko- zagorske i Varaždinske županije značajan korak u unaprjeđenju pružanja cjelovite stručne potpore različitim skupinama darovitih i talentiranih učenika u Krapinsko- zagorskoj županiji. Sastanku je nazočio i ravnatelj Centra izvrsnosti Varaždinske županije Robert Kelemen.

Nakon održanog predavanja i upoznavanja s radom Centra izvrsnosti Varaždinske županije, predstavnice radne skupine Futura Vesna Tomorad, Andrea Rebić i Marina Dinjar održale su sastanak sa stručnim suradnicima škola na temu podrške potencijalno darovitim učenicima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prisutne su upoznale s načinom i postupkom  provedbe testiranja u svrhu identifikacije darovitih učenika trećih razreda osnovnih škola i predstavile osmišljene materijale za roditelje. Najavljen je nastavak organizacije zimskih i proljetnih radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike u školama tijekom učeničkih praznika, rad na unaprjeđenju mrežne platforme Krapinsko- zagorske županije za podršku darovitim učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima te organizacija aktivnosti povodom Dana darovitih.