Zagorje
Bajka na dlanu

Podvodna izložba u Krapinskim Toplicama

Datum objave: 21. prosinca 2021.

Autor projekta Croatia 50/50 i fotografija Marjan Radović, 15 godina fotografira ljepote hrvatskog podmorja i podvodnom kamerom bilježi ljepote Hrvatske, većini ljudi iz nedostupne perspektive, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fenomenalne prizore kojih često nismo niti svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta je CROATIA 50/50, koji kroz jednu fotografiju prikazuje dva svijeta. Onaj ispod i iznad mora. Fotografirati Hrvatsku iz posve druge perspektive, dokumentirati je drugačije i sa stilom, usmjeriti pažnju na vrijednosti i ljepote koje pruža Hrvatska, ali i široj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja i Jadrana te pozvati sve na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora cilj je novog Radovićevog projekta. Promocija ronjenja, rekreacije i zdravog načina života konceptom podvodne izložbe.

 

Ciklus podvodnih fotografija posvećen je kretanju ljudskog tijela u vodi, ribama, koraljima, podvodnim spiljama i potopljenim brodovima, a kada kažemo u vodi ne mislimo samo na mora i jezera jer inspiraciju pronalazi i u bazenima. Rad na Projektu „Pogled u plavo” Radović je započeo 2010. god. tako da je u bazene 1 m dubine postavio svoje fotografije, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. S obzirom na to da se koncept Projekta proširio na promociju Hrvatske, Radovićeva fotografije na projektu “Pogled u plavo” prikazuju podmorje Jadrana, potopljene brodove, hrvatske ronioce, nacionalne parkove.

 

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstravagantan i drugačiji tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis, bazenima, podvodnim arheološkim parkovima. Iza sebe ima 150 samostalnih izložbi. Radovićeve fotografije nagrađivane su i objavljivane u cijelom svijetu. Finalist je brojnih svjetskih prvenstava u action i podvodnoj fotografiji. Službeni je fotograf Red Bull-a te Mares ambasador i Nikon ambasador. Fotografije su mu objavljivane u svim hrvatskim dnevnim novinama, gotovo svim specijaliziranim domaćim i svjetskim časopisima o moru. Službeni je podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstava u ronjenju, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirane časopise i portale o ronjenju te direktor fotografije na međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma, autor brojnih reklamnih fotografija, autor brojnih radionica podvodne i sportske fotografije.


Fotogalerija