Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. svibnja 2022.

Okrugli stol je održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva poljoprivrede te je sve okupljene u kongresnoj dvorani Hotela Weill pozdravio i župan Željko Kolar. „Županija uz odobrenje Ministarstva plasira desetak mjera ruralnog razvoja i kroz te mjere i na godišnjoj razini plasiramo oko 2,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Donijeli smo i odluku da ćemo u sljedeće četiri godine svake godine povećavati po 10 posto ulaganje u poljoprivredu“ – rekao je župan Kolar dodavši da je poseban naglasak na zaštićenim proizvodima, na uzgoju zagorskog purana. „Tražimo povećanje proizvodnje i plasiranje na europsko tržište, s obzirom na europsku zaštitu, što ima logiku i možemo dizati cijenu i do 100 posto i to je ekološka proizvodnja, a Zagorje je bogomdano za ekološku proizvodnju. Jedina smo županija koja ima porast proizvođača u ekološkoj proizvodnji i 2018. je to bilo 68, a danas je 116 registriranih proizvođača. U sljedećem razdoblju stavit ćemo naglasak upravo na to jer tržište to traži, sve ono što proizvedete unaprijed ima svog kupca i to nam treba biti niša koju ćemo snažno gurati u narednom razdoblju“ – poručio je župan Željko Kolar.

Iznimno mi je drago da se odazvao velik broj proizvođača koji će govoriti o svojim dosadašnjim iskustvima, promišljanjima i idejama o poljoprivrednoj proizvodnji. Poseban naglasak bit će na budućim mjerama Ministarstva poljoprivrede, kao i na određenim izazovima koje treba nadvladati, kako bi poljoprivreda bila konkurentnija, bolja i uspješnija“ – istaknuo je ovom prilikom državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ovakva inicijativa koja doprinosi povezivanju primarnog poljoprivrednog proizvođača i krajnjeg kupca, odnosno tržišta, je izuzetno pozitivna i tome moramo stremiti u budućnosti. Ono gdje HPK želi dati svoj doprinos je spajanje i tranzicija prema tržišno usmjerenim investicijama da bi dobili veću dodanu vrijednost. Ovdje u Zagorju, gdje su male poljoprivredne površine, gdje nemamo toliko primarne poljoprivredne površine, naši OPG-ovci moraju težiti tome da se s visokom dodanom vrijednošću pozicioniraju na tržištu“ – kazao je, prije samog početka okruglog stola, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Okupljene je u ime Poslovnog kluba Skup za Zagorje pozdravio zamjenik predsjednika Bruno Brajković, koji je istaknuo kako Zagorje na svojim leđima ima milijun potrošača što znači da ima potencijal za plasman svojeg proizvoda. „Mi smo do sada organizirali razne skupove, raznih tematika među kojima one zdravstva i poljoprivrede. U svemu tome prepoznali smo da je poljoprivreda jako bitna grana u Zagorju i pokušali smo okupiti stručnjake na tom području. Mi o poljoprivredi puno ne znamo, ali smo pokušali iz Ministarstva poljoprivrede dobiti određenu informaciju na koji način možemo pomoći zagorskom čovjeku da on nešto napravi u poljoprivredi za koju vjerujemo da u Zagorju može uspjeti i ima potencijala“ – rekao je zamjenik predsjednika Poslovnog kluba Skup za Zagorje Brajković.


Fotogalerija