Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2021.

Zamjenica župana Jasna Petek  rekla je da Krapinsko – zagorska županija od 2018. godine s ponosom nosi titulu Županija – prijatelj djece te se svake godine uključuje u obilježavanje Dječjeg tjedna različitim aktivnostima. „Krapinsko – zagorska županija za djecu radi svih 365 dana u godini. Županija preko 50 posto svog proračuna ima namijenjeno za potrebe obrazovanja. Kada govorimo o Dječjem proračunu koji posebno ističemo u kreiranju, 45 posto županijskog proračuna iznosi upravo dječji proračun, a to govori da smo ne samo deklarativno, nego istinski orijentirani na zadovoljenje potreba naše djece. Danas ću naglasiti, parafrazirati članak 12. konvencije UN – a o pravima djece koji govori da djeca imaju pravo izražavati svoje misli, osjećaje, potrebe. Upravo stoga nam je važan ovaj participativni dječji proračun u kojem djeca govore što trebaju, a mi odrasli osiguramo sredstva da te potrebe ostvarimo. Sve što činimo za djecu i s djecom tijekom cijele godine, posebno podvlačimo u Dječjem tjednu, a sve sa ciljem da nam zaista djeca u našoj županiji budu zaigrana, sretna i da sretno i sigurno odrastaju“, rekla je zamjenica Petek.

 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug rekla je da tijekom cijelog tjedna putem Zoom aplikacije djeca mogu, bilo u školi bilo kod kuće pogledati dvije školske predstave Kazališta Smješko, dodavši da će danas u Centru za mlade i kulturu u Zaboku biti održan okrugli stol namijenjen stručnim suradnicima u školama i u drugim ustanovama koji rade s djecom te roditeljima i zainteresiranoj javnosti s temom izazova rada u odgojno – obrazovnom sustavu u doba pandemije. U petak 8. listopada organizira se susret dječjih načelnika i gradonačelnika sa županom a na dnevnom redu bit će i prijedlog participativnog proračuna za 2022. godinu. „Nakon što bude usuglašen tekst proračuna, javni poziv bit će objavljen na mrežnim stranicama županije. Ovo je treća godina zaredom da se objavljuje ovaj javni poziv koji je jedinstveni i jedini u Hrvatskoj. Njegova je specifičnost je u tome što su projektni prijedlozi koji se mogu prijaviti takve prirode da oni moraju biti inicirani od strane djece i da u samom oblikovanju projektnog prijedloga i provedbi sudjeluju djeca, uz podršku odraslih. Kroz javne pozive prijašnjih godina, raspoređeno je nešto više od 300 tisuća kuna, financirano je 20 dječjih projekata, 13 ih je uspješno završeno, a 7 ih je u provedbi. Ove godine bit će osigurano 200 tisuća kuna, a moći će se prijaviti projekti u vrijednosti od 5 do 20 tisuća kuna“, rekla je Gregurović Šanjug.

 

Prošlogodišnja predsjednica školskog Vijeća učenika pri desinićkoj osnovnoj školi Lana Hlupić zahvalila je na prilici djeca ostvare svoj projekt i Vijeću na dobroj suradnji. „Svaki naš učenik ima volju za igrom od prirodi, mnogi učenici putnici čekaju autobus, pa kako bi im bilo zanimljivije, htjeli smo prijaviti projekt koji će im pomoći da se igraju i druže i da im vrijeme brže protječe i mislim da smo uspjeli u tome, svi su zadovoljni i sviđa im se“, rekla je Lana.

 

Načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin istaknuo je da je Općina u projektu sudjelovala s 5500 kuna. „Ove godine imamo 21 dijete u prvom razredu, na zamolbu ravnateljice i škole smo išli smo u kupnju 21 jednosjed klupe, da omogućimo primjeren razmak najmlađima. Veseli me da krajem školske godine imam prijem učenika koji na državnom i županijskom nivou kroz razna natjecanja dobivaju nagrade, a sve ih je više. U suradnji s Općinom i školom, proizašla je nova udruga, Društvo Naša djeca i ona može računati na pomoć Općine. Mi smo kao općina prijatelji djece i bit ćemo i dalje“, rekao je Škreblin.

 

Ravnateljica OŠ Đure Prejca Anica Karažija istaknula je da je prijava dobro odrađena, projekt je uspio i djeca sada imaju dječju spravu u školskom dvorištu. „Ponosna sam što su to naši učenici napravili i da tu kreativnost i znatiželju iskazuju na konkretan način. To je i cilj. Svim učenicima čestitam Dječji tjedan i neka im je svaki dan zaigran. Hvala Županiji i Općini koje redovito prate potrebe naših učenika i pomažu nam na realizaciji projekata“, rekla je ravnateljica Karažija.

 


Fotogalerija