Zagorje
Bajka na dlanu

Posjet Glavnog tajnika koordinacije županijskih savjeta mladih RH

Datum objave: 25. veljače 2023.

Župan Željko Kolar istaknuo je da se politika Krapinsko-zagorske županije dugi niz godina vodi partnerskim odnosom prema mladima te da su mladi ti na kojima odgovorna društva temelje  svoju budućnost. „U formiranju naše politike za mlade sudjeluju Županijski savjet mladih i brojne udruge mladih, ali treba istaknuti da su oni i dio procesa donošenja odluka i u ostalim područjima. Želimo aktivirati mlade ljude da se uključe u život svoje zajednice, da sami procijene što bi trebalo promijeniti ili poboljšati te da osmisle i ponude odgovarajuća rješenja“ – kazao je nakon sastanka župan Kolar, dok je zamjenica župana Jasna Petek istaknula kako Županija ima dugogodišnju praksu rada s mladima i za mlade. „Jedna smo od prvih županija, koja je još 2006. godine donijela svoj prvi Regionalni program djelovanja za mlade, dok nam savjet mladih aktivno radi od 2010. godine te je praksa pokazala da brojni mladi izuzetno puno promišljaju o svim aktualnim pitanjima i društvenim situacijama u lokalnim zajednicama“ – naglasila je zamjenica Petek

Glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih RH Marijo Rajič izrazio je zadovoljstvo sa održanim sastankom te najavio nastavak obilaska hrvatskih županija. „I u ovom sam posjetu upoznat sa primjerima dobre prakse u radu s mladima i od strane savjeta mladih. Svi jednostavno moramo biti svjesni da je djelovanje mladih sada bitnije nego ikada prije te svi zajedno moramo naglasak staviti na njihovu veću uključenost, što nije nikakva floskula nego jasna realnost“ –  istaknuo je glavni tajnik Rajič te najavio održavanje konferencije Sadašnjost, a ne budućnost, koja će u Zagrebu 14. ožujka okupiti sve relevantne sudionike uključene u procese donošenja javnih politika za mlade.

Koordinacija županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Koordinacija okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba, dok administrativnu podršku radu Koordinacije pruža Zajednica hrvatskih županija kao savjetodavno tijelo s djelokrugom rada definiranim kroz: praćenje stanja i razmatranje pitanja od interesa za mlade  te predlaganje mjera i aktivnosti usmjerenih na unapređenje stanja mladih.

Koordinacija županijskih savjeta mladih proizašla je iz neformalnih usporedbi prakse rada prilikom brojnih sastanaka predstavnika savjeta mladih. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine glavni tajnik, međunarodni tajnik koji su imenovani na jednogodišnji mandat te tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji je imenovan na 2 godine.

 

 


Fotogalerija