Zagorje
Bajka na dlanu

Posjet kineske novinske agencije Xinhua Krapinsko – zagorskoj županiji

Datum objave: 3. travnja 2014.

Kako je na sastanku župana dogovoreno da će Krapinsko – zagorska županija preuzeti koordinaciju izrade zajedničkog kataloga i okupljanja proizvođača, novinari kineske agencije intervjuirali su župana krapinsko-zagorskog, Željka Kolara, te posjetili dva predstavnika proizvođača visokokvalitetnih proizvoda u Krapinsko-zagorskoj županiji – tvrtku Kvadra d.o.o. i vinariju Bodren d.o.o.

Xinhua News Agency središnja novinska agencija  predstavlja platformu za izgradnju međunarodnih komunikacijskih kanala Narodne Republike Kine. U svom sastavu, ova agencija s čitateljima komunicira i preko svog Internet izdanja – Xinhuanet. Vijesti se objavljuju svakodnevno, a dnevno se objavljuje preko 3.000 vijesti o događajima izvan Narodne Republike Kine.

U prvom dijelu posjeta, župan Krapinsko-zagorske županije s novinarima je obavio intervju na temu očekivanja od inicijative o predstavljanju proizvoda na kineskom tržištu, daljnjim koracima svih 6 županija te mogućnostima kompetitivnosti hrvatskih proizvoda na zahtjevnom istočnom tržištu. Ciljano tržište Hong Konga i Šangaja vrlo je zahtjevno te naši proizvodi mogu konkurirati jedino svojom vrlo visokom kvalitetom, jedinstvenim dizajnom i ostvarenom prepoznatljivošću na europskom tržištu, istaknuo je župan i nadodao kako je svaka županija, a i najveći proizvođač u pojedinoj županiji, premalen da bi sam nastupao na kineskom tržištu. Stoga je svakako potrebno ovakvo udruživanje koje će rezultirati zajedničkom promocijom na tržištu, a u konačnici i smanjiti troškove svakom proizvođaču. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te svih 6 županija, prepoznalo je važnost ove inicijative kako bi pomogli svojim poduzetnicima u prodoru na nova tržišta, a Krapinsko – zagorska županija to čini i kroz svoje redovne aktivnosti koje potiču internacionalizaciju poslovanja tvrtki, naglasio je župan Kolar. Dodao je kako odabrane tvrtke poput Kvadre, Bodrena, Inkopa ili Omca nisu jedine tvrtke u Krapinsko-zagorskoj županiji koje proizvode visokokvalitetne proizvode, ali su u ovoj prvoj fazi, i nakon provedenih analiza potražnje kineskog tržišta, izabrane kao predvodnici u internacionalizaciji i otvaranju tržišta.

Drugi dio posjeta nastavljen je posjetom odabranim proizvođačima, vinariji Bodren i tvrtci Kvadra d.o.o.. Gospodin Boris Drenški, vinarija Bodren, gostima je predstavila svojih 5 predikatnih vina koja su niz godina osvajala međunarodna priznanja i zlatne medalje na tuzemnim i inozemnim ocjenjivanjima i kušanjima. Upravo i tijekom posjeta, vina vinarije Bodren predstavljena su na sajmu luksuza Hanian Rendez-Vous u pokrajini Sanya Hainan u Kini gdje je iskazan interes za mogućnom suradnjom i otvaranjem tržišta. Gospodin Drenški naglasio je kako je najveća prepreka sudjelovanju na sajmu bila u administraciji, da je proces slanja vina na sajam trajao preko 3 mjeseca, ali nakon kušanja vina, njegova vina zadovoljila su standarde i odabrana su za sudjelovanje na sajmu. Ujedno, jedna od detektiranih prepreka je i neprepoznatljivost branda Bodren u samoj Kini: Kada spomenete vina ledene berbe, prvo je pitanje da li dolaze iz Kanade, istaknuo je gospodin Drenški i naglasio kako je potrebno dodatno poraditi i ulagati u marketing i prepoznatljivost kako hrvatskih, tako i zagorskih visoko kvalitetnih vina.

Nakon vinarije Bodren, tvrtka Kvadra d.o.o. iz Svetog Križa Začretja predstavila je svoj asortiman visoko kvalitetnih proizvoda koji se prvenstveno od ostalih razlikuju svojim jedinstvenim dizajnom, zanimljivim odabirom i kombinacijom boja te raznolikom funkcionalnošću. Mi smo inspirirani svakodnevnim životom što se odražava u našem dizajnu.

Vodi nas strast za kreiranjem kvalitetnog namještaja koji obogaćuju svakodnevni život. Iz tog razloga forma naših proizvoda prati njihovu funkciju, a estetiku smatramo osnovnom ljudskom potrebom, istaknuo je direktor Kvadre Tomislav Knezović. Tvrtka Kvadra već se probila na istočno tržište plasirajući svoje proizvode na tržište Singapura. Prepoznatljivost i jedinstvenost proizvoda nagrađena je i međunarodnim nagradama u svijetu dizajna što omogućava prepoznatljivost proizvoda. Na tržištu Kine, proizvodi Kvadre upravo mogu konkurirati svojom visokom kvalitetom, diferencijacijom te multi-funkcionalnošću koju u svom ubrzanom životu traže stanovnici Kine, naglasili su kineski novinari.

Nakon posjeta Kvadri, predstavnici  novinske agencije izrazili su svoje vrlo veliko zadovoljstvo posjetom te istaknuli kako će i dalje pratiti ovakve pohvalne inicijative i izvještavati o našim županijama i proizvođačima kvalitetnih proizvoda.