Zagorje
Bajka na dlanu

Posjet Veleposlanstva SAD-a: Onkološki centar u Zaboku bit će iskorak u liječenju bolesnika i edukaciji liječnika

Datum objave: 29. srpnja 2023.

U radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji je u petak, 28. srpnja 2023. godine, boravio otpravnik poslova u veleposlanstvu Sjedinjenih američkih država u Republici Hrvatskoj Mark Fleming zajedno sa svojim suradnicima.

Delegacija Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država posjetila je  Poslovno-tehnološki inkibator Krapinsko-zagorske županije, Energetski centar Bračak i Muzej krapinskih neandertalaca. Župan Željko Kolar je nakon prvog dijela posjeta u Inkubatoru u Krapini, istaknuo da je ovo bila prilika da se otpravnika poslova Fleminga i njegove suradnike upozna sa županijskim gospodarstvom te prezentiraju strateški projektima koji se provode i koji će se provoditi. „Iskristalizirale su se i mogućnosti suradnje, to su zelene energije, odnosno obnovljivi izvori energije, te dakako da je tu uvijek i obrazovanje“ – rekao je župan Kolar te istaknuo kako su na sastanku posebno razgovarali o dolasku University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) sa investicijom od 15 milijuna dolara za stvaranje onkološkog centra u Zaboku. „ Mogućnost da se naši pacijenti liječe po najnovijim i najmodernijim tehnologijama u zdravstvu, i da naši liječnici mogu učiti od najvećih stručnjaka na tom području, je jedan ogroman iskorak i šansa za naše cjelokupno zdravstvo“ – napomenuo je župan Kolar i rekao kako prostor suradnje vide i u pomoći ambasade u promociji zagorskog turizma.

Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming poručio je kako Krapinsko-zagorska županija ima impresivan centar za ekonomiju i gospodarstvo. „Razgovarali smo o ekonomskom potencijalu, zbilja jednom izrazito razvojnom sustavu koji ovdje postoji i nečemu što će se samo još jače razvijati. Jako sam zadovoljan i na suradnji koja se događa s Pitsburškim američkim centrom, to je izrazito dobro za ljude ovdje i za edukaciju liječnika, ali i za županiju“ – rekao je otpravnik poslova Fleming.

U u pratnji otpravnika poslova Marka Fleminga bili su su Treća tajnica u Veleposlanstvu Ashley Inman, Krunoslav Badel iz Političkog odjela Veleposlanstva i djelatnica protokola Duška  Lastrić Đurić. Domaćini su im, uz župana Željka Kolara, bili pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za javnu nabavu i EU fondove i predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Vlatka Mlakar, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša, zamjenica ravnateljica Zagorske razvojne agencije Ivana Šalković te ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac i voditeljica EU projekta u Agenciji Valentina Đurek.


Fotogalerija