Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. listopada 2023.

U organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Grada Donje Stubice, Općine Gornja Stubica i Udruge Profesor Baltazar uz Institut Ruđer Bošković, Hrvatske akademske istraživačke mreže – CARnet, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Instituta za popularizaciju znanosti kao programskih partnera, u petak i subotu, 6. i 7. listopada u perivoju dvorca Oršić održat će se 12. Znanstveni piknik.

Program ovogodišnje manifestacije, kojoj je cilj popularizirati znanost, predstavili su u ponedjeljak, 2. listopada 2023. u Muzeju seljačkih buna – dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici zamjenica župana Jasna Petek, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, predsjednica Udruge Profesor Baltazar Tatjana Jakšić i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je stubički kraj pravo mjesto za održavanje takvog događanja zbog prirodnih ljepota, povijesti i tradicije buntovništva i razmišljanja izvan okvira. “Znanstvenim piknikom nastojimo promovirati kreativnost, znanost i umjetnost te ih približiti najmlađima. Želimo poručiti da znanost nije bauk, da ona može biti zabavna i zanimljiva”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako su radovi na obnovi od potresa na dvorcu Stubički Golubovec u završnoj fazi, nakon čega slijedi cjelovita obnova te građenje i opremanje Znanstveno-edukativno-zabavnog centra iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i Urbane aglomeracije Zagreb. Takvim centrom želimo povezati edukaciju, znanost i zabavu, planiramo oformiti centar izvrsnosti i centar edukacije, kojim ćemo podržavati mlade ljude, ali i sve stručnjake koji rade u obrazovnom sustavu da se tamo usavršavaju.

Program ovogodišnjeg Znanstvenog piknika predstavila je predsjednica Udruge Profesor Baltazar Tatjana Jakšić. “Piknik je zamišljen kao opušteno druženje na kojem se želi poručiti da je znanost zabavna. Sastojat će se od predavanja, prezentacija, radionica znanstvenih show programa, kazališno-edukacijskih predstava te interaktivno-edukativno-umjetničkih programa koje će provoditi dvadesetak osnovnih te isto toliko srednjih škola, fakulteti, javne ustanove, muzeji, instituti, udruge, ali i pojedinci, zaljubljenici u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva”, rekla je predsjednica Jakšić te dodala da je u planu organizacija kviza OŠ Viktora Kovačića iz Huma na Sutli koja se tiče gornjosutlanskog dijalekta, dok će Hrvatsko kemijsko društvo napraviti science show s eksplozijama vatrometa i pirotehnikom.

Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec izrazila je zadovoljstvo što je upravo Muzej domaćin ovom događanju, dok je načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić istaknuo kako očekuje veliki broj posjetitelja na Znanstvenom priliku te je iskoristio priliku da pozove sve da, uz piknik, posjete i Gornju Stubicu, pogledaju Gupčevu lipu i Spomen park Rudolfa Perešina, da mogu prenijeti dalje svu ljepotu Gupčevog kraja i Krapinsko-zagorske županije.

Piknik se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Više informacija o ovogodišnjem 12. Znanstvenom pikniku možete pronaći na web stranici http://znanstvenipiknik.weebly.com/.

Foto: Mario Krog

 


Fotogalerija