Zagorje
Bajka na dlanu

„Poslovni uzlet“ Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 30. studenoga 2015.

Na „Poslovnom uzletu“ Krapinsko-zagorske županije okupilo se 120 malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova s područja Krapinsko – zagorske,  Zagrebačke i Varaždinske županije te grada Zagreba, koji su prisustvovali besplatnim edukacijama vezanim uz poboljšanje poslovanja i konkurentnosti, o korištenju EU fondova za ruralni i regionalni razvoj te kreditiranju gospodarstava.

 

Prilikom pozdravnog govora župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je sljedeće: „Krapinsko – zagorska županija od druge polovice 2013. godine bilježi stalni rast i to među najvećima u Hrvatskoj i po rastu proizvodnje i po izvozu koji je sa 152,5 posto pokriven uvozom, i po rastu plaća, ali ponajviše po rastu broja zaposlenih, posebice u malom i srednjem poduzetništvu koji na godišnjoj razini raste od tri do pet posto. Broj obrtnika doduše nešto je manji, ali i oni proizvode više nego prije i zapošljavaju više radnika, rekao je župan Kolar te dodao da ključnim trenutkom za prosperitet grada Zlatara i Krapinsko zagorske županije vidi u investicijama. Smatra da bi se svaki investitor trebao osjećati dobrodošlo na svakom području, pa je tako spomenuo i ruskog poduzetnika koji je sredstva namijenjena otvaranju hotela na Jadranskoj obali preusmjerio na Zagorje. Otkrio je i ambiciozne planove za sljedeću godinu koji uključuju gradnju četiriju hotela, od čega jedan u samom gradu Zlataru, a preostala tri diljem županije. „Reagiramo na potrebe i prostorne planove usklađujemo s poduzetničkim impulsom, odnosno nastupamo prijateljski prema poduzetnicima i investitorima. U Zlataru jača i turistički potencijal i želja je Zagorje profilirati kao poželjnu destinaciju, no već godinama izostaje kvalitetna promocija. S prednostima poput autohtonih proizvoda te prirodnih ljepota, ali i kulturno – povijesne baštine, ova regija ima sve predispozicije za dobar turistički proizvod, dodao je župan Kolar.

 

Zlatar s okolnim mjestima broji preko šest tisuća stanovnika, od čega je 48 OPG-ova i stotinjak obrtnika, nastavio je Stanko Majdak, gradonačelnik grada Zlatara. Osvrnuo se na činjenicu da je Zlatar svojevremeno u medijima nazivan Hypo gradom, a da je danas grad orijentiran na kreiranje osnovnih pretpostavki nužnih za razvoj. „Uspon se događa, u nekoliko smo godina izgubili preko 500 radnih mjesta, danas je broj nezaposlenih zaustavljen na 161 osobu“, rekao je gradonačelnik Majdak. Kao poseban problem, s čim su se složili svi panelisti, istaknuo je odlazak mladih u inozemstvo. Gradonačelnik Majdak vjeruje da je mlade moguće privući natrag, no nužno je za takvo što osigurati i preduvjete. Pozvao je na prizemnost i istaknuo da je riječ o devastiranoj ruralnoj sredini s razrušenim gospodarstvom. „Čovjek da bi prohodao treba prvo puzati, a ovaj je grad u fazi puzanja. Turizam će za grad značiti izuzetno puno, no trebamo razvijati segment po segment“, zaključio je Majdak.

 

Tijekom panel diskusije, nekoliko je puta spomenuta zagorska poduzetnička skromnost na što je župan Kolar reagirao pohvalom i poticanjem pozitivne agresivnosti. Spomenuo je krapinsku tvrtku koja je sklapanjem ugovora u SAD-u dobila priliku da na zgradi u New Yorku postavlja vlastiti proizvod, limeni krov, stoga je jasno kako skromnosti baš i nema mjesta. Da su marketing i brending ključ uspjeha, pri čemu kasnije ostaje samo odražavanje kvalitete, složili su se svi. Posebna pozornost na panelu posvećena je radu na obrazovanju koje se prilagođava tržištu jer je primjetan nesklad ponude i potražnje. „No, to nije samo naš problem već zajednički, europski, istaknuo je župan Kolar. „Stvorili smo kult da se kod nas ništa ne isplati raditi, pa bi ovakvi svijetli primjeri trebala i češće biti u centru pozornosti. Pokazuju da se uspjeh postiže mukotrpnim radom, a ne preko noći. Na umu cijelo vrijeme treba imati da ovisimo isključivo sami o sebi.“, zaključio je Kolar.

 

Upravo se ovdje otvorila prilika da zagorski poduzetnici podijele svoju priču o uspjehu. Ivan Buden, vlasnik tvrtke Interijeri Buden, pokazao kako se vlastitim sredstvima, bez zaduživanja, može realizirati uspješan biznis. „Od tvrtke s jednim zaposlenim došli smo do brojke od 100 montera koji danas rade u Interijerima Buden, a prisutni smo i u inozemstvu. Kod nas recesije nije ni bilo, jer tko želi raditi imat će i novca“, kaže Buden. Kaže da su za hrvatskog poduzetnika najvažniji rad i volja koji će se u konačnici isplatiti. Ponosan je na posao koji je razvio vlastitom akumulacijom bez korištenja kredita, dok ni dan danas nemaju dugova. Slaže se da postoji problem pronalaska zadovoljavajućeg kadra zbog odlaska mladih ljudi u inozemstvo u potrazi za poslom, što se u građevinarskoj struci posebno primijeti jer je riječ o traženu zanimanju u drugim europskim zemljama.

 

Tomislav Kuharić i njegov OPG s radom su započeli 1993. godine, da bi 1997. sklopili prvi ugovor s Dukatom o isporuci 30 tisuća litara mlijeka. Danas proizvode preko 200 tisuća litara mlijeka godišnje i proizvodnju planiraju ojačati dodatnim brojem grla. „Županija me sufinancira prilikom izrade projekata za ruralni razvoj, i zajedno se nadamo uspjehu“, kaže. Turistička perspektiva u koju župan Kolar vjeruje otvorit će i mogućnosti za poljoprivrednike jer će se razvojem turizma pojačati i potreba za plasmanom domaće hrane, smatra Kuharić.

 

Danijel Škudar, direktor tvrtke Centar – Skudar, počeo je 1994. nakon raspada firme Naprijed. Osnivanjem samostalnog trgovačkog i ugostiteljskog obrta krenuli su u dosta izazovan proces koji je prvo bio ugrožen postojanjem velikih trgovačkih centara. Orijentirajući se na pekarske proizvode, u konačnici, s početne proizvodnje od 300 komada kruha i peciva dnevno danas proizvode pet puta više. Iako su započeli ulaganjem vlastitih sredstava u međuvremenu su se financijski okrenuli i županiji te Ministarstvu poduzetništva i obrta. „Imamo oko 40 zaposlenih trenutno. Dio našeg uspjeha leži i u filozofiji da poduzetnik treba nagrađivati svoje zaposlenike jer se oni tako osjećaju vrijednima, pa vraćaju stostruko“, zaključio je.

 

Zagorska razvojna agencija ZARA kruna je uspješnog rada rad grada i županije i njihove suradnje s ministarstvima. ZARA spada i među tri najbolje agencije ovog tipa u Republici Hrvatskoj, ponosan je Damir Strejček, voditelj odjela za malo i srednje poduzetništvo u ZARA-i. Istaknuto je da agencija zagorskim poduzetnicima pomaže u svakom segmentu. Kao što su se požalili Kuharić i Škudar, papirologija i prijava na projekte EU fondova iziskuje znanja i vještine koje nisu dostupne svima. Pojedini su mladi poduzetnici odbijeni prilikom apliciranja na natječaje jer nisu bili u mogućnosti prikazati poslovne rezultate koje Unija zahvalno boduje, ali ZARA i za to ima rješenje. Poduzetnicima se u tom slučaju ponudi određeni vremenski rok u kojem mogu poraditi na svojim pokazateljima. „Uvjeti su takvi kakvi jesu i ne možemo ih mijenjati, no možemo inicirati proces financijske konsolidacije“, rekao je Strejček ohrabrivši time sve već postojeće, ali zasigurno i buduće, krapinsko – zagorske poduzetnike.

 

Skup je otvorila pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar, koja je istaknula kako joj je drago da se ovakav susret organizira u školi jer su upravo mladi ti koji će biti nosioci projekata u povlačenju novca iz europskih fondova. Dodala je da će iduće godine u Poslovni uzlet biti uključeni i studenti te učenici završnih razreda strukovnih škola. Navela je i niz potpora i mjera koje Ministarstvo poduzima kako bi što više bili na usluzi poduzetnicima.

 

“Poslovni uzlet” projekt je Poslovnog dnevnika pokrenut početkom prošle godine s ciljem promicanje malog i srednjeg poduzetništva te biranju i nagrađivanju onih najuspješnijih. Kako je naglasio glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, želja im je da poduzetnici dobiju dodatno znanje i vještine kako bi postali uspješniji. U prošloj godini, na besplatnim edukacijama bilo je više od 7000 malih i srednjih poduzetnika, a ove godine “Poslovni uzlet” nastavlja educirati malo i srednje poduzetništvo u 23 grada diljem Hrvatske.

 

Predavači su u Zlataru bili stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, HBOR-a, Hrvatske gospodarske komore, Privredne banke Zagreb, Zagorske razvojne agencije, Hrvatskog Telekoma i Arbone. Otvorenju „Poslovno uzleta“ Krapinsko-zagorske županije nazočili su i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenica gradonačelnika Zlatara Jasenka Auguštan Pentek te zagorski gradonačelnici i načelnici.


Fotogalerija