Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. rujna 2014.

U prepunoj Gradskoj vijećnici, prisutne je pozdravio i otvaranje započeo zamjenik glavnog urednika Poslovnog uzleta, Marko Biočina, koji je uvodno prisutnima objasnio osnovnu ideju projekta Poslovnog uzleta, koji je pokrenut početkom 2014. godine, a to je odabir i nagrada za 500 najboljih malih i srednjih poduzetnika koji su u posljednjih 5 godina opstali i napredovali na hrvatskom tržištu. Nagrada za poduzetnike zamišljena je u obliku besplatnih seminara, edukacija i treninga iz svih područja njihova poslovanja, što su korisni alati za rast sposobnosti i kompetencija svakog poduzetnika.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović, istaknuo je važnost širenja pozitivne poduzetničke klime kroz medijsku platformu ovog projekta, kao i predstavio krunu dosadašnjeg djelovanja u okviru Poslovnog uzleta, Edukativni priručnik za male i srednje poduzetnike, koji je tiskan uz financijsku potporu Grada Zagreba. Edukativni priručnik tiskan je kao alat za daljnje učenje i studiranje poduzetničkih kompetencija, koji je primjenjiv i na fakultetima, istakao jepomoćnik ministra obrazovanja znanosti i sporta Ivan Pejić, kojemu je kao predstavniku ministarstva direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila simbolički ček za 1000 komada, koji će se naći na hrvatskim sveučilištima.

Prisutne je pozdravio i domaćin, gradonačelnik grada Pregrade Marko Vešligaj, koji je u svom govoru istakao povijesnu opredijeljenost Pregrade za obrtništvo i poduzetništvo, koja se očituje u bogatoj poduzetničkoj i obrtničkoj tradiciji, najvidljivijoj po najvećem broju poduzetnika između dva svjetska rata, i specijalizaciji u proizvodnji kroz preradu. „U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu“, kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade. „Nova gradska uprava prepoznaje potrebe poduzetnika i izlazi im u susret, kroz gospodarske olakšice u vidu smanjenja ili oslobođenja komunalnih doprinosa, i kroz uspostavljanje dobre suradnje. Posebno nas vesele nova ulaganja u našoj poslovnoj zoni, od kojih je značajna posljednja, 3 milijuna kuna vrijedna investicija u tijeku.“, istakao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je smanjenje stope nezaposlenosti od oko 9% na razini županije i jako, izvoznički orijentirano poduzetništvo i obrtništvo u županiji, koju pomaže i županija kroz svoje programe pomoći poduzetnicima. „Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte, što je opet pokazatelj razvoja i investicijske aktivnosti.“, nadodao je župan.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Mara sje u svome obraćanju prisutnima govorio o nadolazećim planovima Ministarstva poduzetništva i obrta. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras. Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. „Dobro je da su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao potporna institucija hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta“, a za kraj je ministar istaknuo kako je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnosti dobivanja sredstava iz europskih fondova.

Treća po redu manifestacija Poslovni uzlet, održana u Gradu Pregradi zabilježila je veliki interes što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem, a na edukacijama koje su vodili renomirani stručnjaci s područja financija, marketinga, EU fondova te računovodstva, sudjelovalo je oko 300 poduzetnika.


Fotogalerija