Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. listopada 2021.

Izbor najboljeg županijskog europskog projekta organizirao je Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Za titulu najboljeg županijskog europskog projekta natjecao se 31 projekt, među kojima 2 iz Krapinsko-zagorske županije i to oba u kategoriji Doprinos poduzetništvu: Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije te ENTER: Entrepreneurship for Employment Zagorske razvojne agencije.

Prema ocjeni stručnog žirija drugu nagradu za najbolji županijski europski projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu osvojio je Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije. Dodjeli nagrada prisustvovali su i župan Željko Kolar, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martina Jantol Županić i voditeljica Inkubatora Romana Kerep. Župan Kolar ovom je prilikom istaknuo kako ovo priznanje predstavlja još jedan dokaz da je Krapinsko-zagorska županija uvijek među najboljima te da kontinuirano radi odlične projekte. „Kroz pripremu Razvojnog sporazuma pripremili smo šest-sedam razvojnih projekata koji bi trebali promijeniti sliku županije, a to je prije svega zdravstveni turizam kao i projekti koje smo pripremili. Već sada imamo izdane građevinske dozvole i za dogradnju Specijalne bolnice Krapinske Toplice kao centar za liječenje srca i mozga i projekat Stubičkih Toplica. Tu je i Znanstveno-edukacijski centar ZEZ u Stubičkom Golubovcu i vjerujem da će ta tri projekta nekako prevladavati u sljedećem razdoblju koje je pred nama“ – poručio je župan Kolar te istaknuo kako bi za realizaciju projekata bilo dobro da su kriteriji za povlačenje sredstava iz financijske omotnice i mehanizma za otpornost već poznati i javno objavljeni.

U sklopu programa održano je i proglašenje najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos. U finalnom izboru bila su dva grada s područja Krapinsko-zagorske županije: Grad Klanjec u kategoriji Najveći napredak u životu i Grad Krapina u kategoriji Gospodarstvo – veliki grad.

Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije

Krapinsko-zagorska županija sagradila je inkubator na području Grada Krapine s ciljem razvoja županijskoga gospodarstva i poduzetništva te jačanja konkurentnosti i razvoja, tehnološki usmjerenih i na znanju temeljenih malih i srednjih poduzetnika, te podizanja razine poduzetničkog znanja i povezanosti s obrazovanjem. Vrijednost projekta bila je 31,272.672,36 kuna, od čega je bespovratno 19,986.095,43 kune uz vlastitih 11,286.576,93 kune, što uključuje i dodatna sredstva osigurana u programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1,474.984,40 kn.

Sve aktivnosti projekta završene su u roku i prema zadanoj kvaliteti te su ostvareni i svi zadani parametri provedbe projekta. Sagrađen je objekt površine 2100 četvornih metara, s više od 1200 kvadrata inkubacijskog prostora (osam poslovnih prostora namijenjenih uredima te pet namijenjenih proizvodnim djelatnostima). Poduzetnicima je na raspolaganju i inovativni laboratorij opremljen informatičkom opremom i programima za modeliranje prema konceptu suradnog prostora opremljenog dvoranom, suvremenim zajedničkim prostorijama, parkiralištem i zajedničkom tehničkom opremom. Ujedno im je na raspolaganju i uspostavljeni Centar za robotiku i nove tehnologije, centar za cjeloživotno obrazovanje, podizanje kompetencija učitelja i praktični poligon za učenike. Ideja o osnivanju Centra za robotiku i nove tehnologije u duhu je reforme strukovnog obrazovanja iz područja strojarstva i CNC strojarstva, kako bi se učenici pripremali za rad.

Inkubator primarno pomaže malim poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovno-tehnoloških inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja, pruža im se stručna pomoć, odnosno mentorstvo i pristup raspoloživim izvorima financiranja te slobodni proizvodni i uredski kapaciteti po subvencioniranim cijenama. U prvoj godini otvaranja inkubatora ostvareno je 92 posto popunjenosti inkubacijskih prostora. Utrostručio se broj zaposlenih poduzetnika početnika koji su počeli poslovati u inkubatoru (s osmero na 24 zaposlenih). Sedamdeset je poduzetnika početnika i timova koji su koristili edukacijske i inkubacijske programe. Ukupno je održano 15 događaja u svrhu povezivanja poduzetnika, matchmaking susreta, prijenosa znanja i iskustva i podizanja svijesti o važnosti društvenog poduzetništva. Uspostava inkubatora otvorila je i put mnogim partnerstvima.

 


Fotogalerija