Zagorje
Bajka na dlanu

Potpisan 29 milijuna kuna vrijedan ugovor o gradnji Poslovno-tehnološkog inkubatora KZŽ

Datum objave: 24. rujna 2018.

Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije imat će ukupnu površinu od 2.040,29 m2 te će se sastojati od 28 opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica, višenamjenske dvorane, edukacijsko tehnološkog prostora i inovativnog laboratorija. Procijenjena vrijednost nabave bila je 20,4 milijuna kuna, dok ugovorna cijena iznosi 23,6 milijuna kuna bez PDV – a, odnosno 29,5 milijuna kuna s PDV – om. Rok izvođenja radova je 16 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Ugovor su potpisali župan KZŽ Željko Kolar te Zvonimir Galić, direktor tvrtke Zagorjegradnja d.o.o.

Župan Željko Kolar je nakon potpisivanja ugovora istaknuo kako je Poslovno-tehnološki inkubator neophodan za daljnji razvoj malog i srednjeg obrtništva i obrazovnog sustava vezanog za obrtništvo Krapinsko-zagorske županije. „Ovaj se projekt nalazi u planovima mene i mojeg tima još od 2013. godine te smo se s njim javili i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja 2014. godine – tad je odobreno pet projekata, a mi smo bili šesti. U tom prošlom natječaju mogli smo dobiti 93,5% bespovratnih sredstava, no danas su uvjeti nažalost lošiji. Iz Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva dobili smo maksimalan iznos od 20 milijuna kuna. Očekivali smo dodatnih 7,5 milijuna od garantnog fonda Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, no naknadno je ustanovljeno da je natječaj tako sročen da mi ne možemo aplicirati na taj iznos, nego smo dobili de minimus potporu od 1.495.000 kuna, dok će ukupna investicija biti viša od 33 milijuna kuna. Ostatak novca će Krapinsko-zagorska županija osigurati iz svojih vlastitih prihoda i to na temelju kreditnog zaduženja kojeg smo uzeli od naše poslovne banke sa kamatom od 1,74% na deset godina“ – rekao je župan Željko Kolar te zahvalio svima koji su se uključili u projekt Poslovno-tehnološkog inkubatora. „Krapinsko-zagorska županija je nositelj i ona će podnijeti financijski teret, no ovo je zajednički projekt i Županije i obrtničke i gospodarske komore i veleučilišta i naših srednjih škola i Grada Krapine, jer ćemo ga apsolutno svi koristiti  i od njega imati koristi“ – naglasio je župan Kolar. 

Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije bit će sagrađen na prostoru grada Krapine, u sklopu poduzetničke zone. Župan Kolar kazao je kako su postojale ponude i Grada Zaboka i Općine Sveti Križ Začretje. „Odlučio sam da ipak napravimo inkubator u Krapini, prije svega zbog sjajne srednje strukovne škole, našeg Veleučilišta i zato jer je Krapina ne samo administrativni centar, već u svim županijama je glavni grad Županije i glavni nositelj gospodarstva. Smatrao sam da nam takav objekt upravo treba u Krapini – naglasio je župan Željko Kolar. 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako se Grad Krapina u projekt Poslovno-tehnološkog inkubatora uključio darivanjem 8258 kvadrata zemljišta u Gospodarskoj zoni Krapina Nova – Zapad, procijenjene vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna. „To je odskočna daska za daljnji razvoj gospodarstva i poduzetništva na području cijele županije“ – rekao je gradonačelnik Gregurović. 

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Martina Jantol Županić pojasnila je kako će u prizemlju same nove zgrade biti smješteni inkubacijski prostori, za proizvodne djelatnosti, koji su modularno napravljeni na način da se mogu prilagoditi svakom poduzetniku za njegove potrebe, dok će prostori za uslužne djelatnosti bit će na prvom katu. „Tu će biti  i virtualni inkubator za poduzetnike koji su stanari i izvan inkubatora, edukacijsko – tehnološki prostor, inovativni laboratorij i centar za robotiku u suradnju sa SŠ Krapina i jednom tvrtkom iz Japana. Usluge korištenja mreže mentora osigurat će se svim poduzetnicima u KZŽ, a postojeći poduzetnici moći će se povezivati s novoosnovanim tvrtkama“ – istaknula je direktorica Poduzetničkog centra Jantol Županić.

Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan ovom je prilikom podsjetio kako SŠ Krapina na područjima strojarstva i elektrotehnike postiže značajne rezultate na državnoj i međunarodnoj razini. „Razvoj Poduzetničkog inkubatora omogućit će usavršavanje znanja i vještina učenika i njihovih mentora u području novih tehnologija“ – rekao je ravnatelj Rozijan.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu u EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako je odluku o odabiru izvođača Krapinsko – zagorska županija donijela 15. kolovoza. Zaprimljene su dvije valjane ponude, a za sklapanje ugovora odabrana je najpovoljnija ponuda, ponuditelja Zagorjegradnje d.o.o. iz Kraljevca na Sutli. Direktor Zvonimir Galić istaknuo je kako se nada da će, uz pomoć projektanta i dobru suradnju s nadzorom, maksimalno potruditi da radovi određuju prema određenim terminskim planovima. 

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, ravnateljica Srednje škole Konjščina Milojka Rataić te predstavnici Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina.

 

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/BoGj7VGlQUm/