Zagorje
Bajka na dlanu

Potpisan sporazum o prijavi Masterplana javne rasvjete na natječaj EIB-a

Datum objave: 27. studenoga 2014.

Sporazum su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. Potpisivanju sporazuma nazočili su i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki,  zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić i pomoćnica ravnatelja REGEA-e Ivana Horvat.

 

Sporazum između Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije ima za cilj zajedničku prijavu projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete na natječaj Europske investicijske banke (EIB) pod nazivom “European Local Energy Assistance” (ELENA), u svrhu osiguravanja bespovratnih financijskih sredstava za provedbu pripremnih aktivnosti projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete u gradovima i općinama na teritoriju Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

 

Prijavom na ELENA natječaj želi se osigurati sufinanciranje troškova pripremnih aktivnosti projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete pod koje se podrazumijevaju sljedeći troškovi:

 

  • snimak postojećeg stanja sustava javne rasvjete uz izradu energetskog pregleda sustava javne rasvjete;
  • izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete u gradovima i općinama;
  • izrada projektnih smjernica i podloga za osiguravanje financiranja radova i usluga po ESCO principu.

 

 

Uspješnom prijavom na javni poziv ELENA osigurati će se financijska pomoć za pripremne aktivnosti projekta u iznosu do 90% pri čemu se županije obvezuju sudjelovati u sufinanciranju istih sa 10% čime će se ukupno osigurati 100% sufinanciranja svih navedenih radova i usluga neophodnih za pripremu investicije. Ukupna procijenjena vrijednost svih pripremnih aktivnosti iznosi preko 1 milijun eura.

 

Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija zajednički će prijaviti projekt rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete na natječaj Europske investicijske banke (EIB) pod nazivom (ELENA) sukladno zajedničkom cilju da osiguraju nepovratnu financijsku pomoć gradovima i općinama u modernizaciji sustava javne rasvjete, a sve sa ciljem smanjenja troškova za javnu rasvjetu, smanjenja svjetlosnog onečišćenja te povećanja sigurnosti svih dionika u prometu. Isključivo zajedničkom prijavom omogućeno je korištenje ELENA financijske pomoći pri čemu se nakon izrade sufinancirane tehničke dokumentacije očekuju investicije u vrijednosti od oko 30 milijuna eura,  čime će se potaknuti željeni investicijski ciklus i doprinijeti dodatnoj stabilizaciji gospodarskog sektora.

 

U projektu sudjeluju sveukupno 62 jedinice lokalne samouprave, što ovaj projekt čini jednim od najvećih projekata ove vrste u široj regiji. U Krapinsko-zagorskoj županiji u projektu sudjeluje 30 gradova i općina, pri čemu se u njima u sklopu projekta očekuju radovi investicijske vrijednosti od oko 8,6 mil. EUR. Ukupna vrijednost financijske pomoći od ELENA-e za gradove i općine sa područja Krapinsko-zagorske županije iznosi oko 2,1 mil. HRK pri čemu će Županija participirati sa 10% sredstava iz županijskog proračuna u svrhu osiguravanja 100% sufinanciranja pripremnih aktivnosti projekta.

 


Fotogalerija