Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. veljače 2007.

U prostorijama Krapinsko-zagorske županije jučer je potpisan sporazum o prestanku korištenja županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta između glavnog izvođača dionice autoceste Krapina – Macelj PYHRN MOTORWAY-a i Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije, Općine Đurmanec i Općine Petrovsko. Ugovor su potpisali Thomas Schrenk – tehnički direktor Pyhrn Motorway, Podružnica Zagreb Wolfgang Sommerbauer – financijski direktor Pyhrn Motorway, Podružnica Zagreb te Vlado Kavać – Uprava za ceste KZŽ, Branko Horvat – načelnik Općine Đurmanec, Željko Presečki –načelnik Općine Petrovsko. Tim će sporazumom tvrtka Pyhrn Motorway isplatiti 9 milijuna i 760 tisuća kuna Županijskoj upravi za ceste za sanaciju cesta koje su oštećene  prilikom izgradnje dionice autoceste Zagreb Macelj.
Ceste koje su obuhvaćene ovim sporazumom su: Lepajci-Pačetina, Pačetina-Tkalci, Đurmanec-Žutnica, Đurmanec-Ravninsko, Đurmanec-GP Macelj, Đurmanec-Podbrezovica, Rekonstrukcija mosta u Donjem Maclju.
Nskon toga slijede daljnji dogovori, kako bi se riješilo pitanje sanacije prometnica koje nisu navedene u sporazumu, a koje su se koristile – i to uglavnom za dopremu kamenog materijala – te su stoga  prilično oštećene.
Ceste koje su također devastirane i trebaju sanaciju, a nisu uvrštene u ovaj sporazum su: Žutnica – Kamenolom Gorjak, Štuparje – St. Ves, Lepajci – D.Šemnica, Ravninsko – D. Jesenje, Slatina Svedruška – Štuparje, Nerazvrstana cesta Mala Pačetina – Preseka – Petrovsko . Za pokrivanje troškova sanacije tih cesta slijede daljnji pregovori.
 
Autocesta uskoro gotova
Nakon potpisivanja sporazuma Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije zajedno sa suradnicima i potpisnicma sporazuma je obišla  s predviđenim zaustavljanjem na početku poluautoceste (kod tunela „Sveta tri kralja“), čvora Đurmanec (završetak poluautoceste) i na kraju dionice (granični prijelaz Macelj)
Nakon potpisivanja sporazuma Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije zajedno sa suradnicima i potpisnicima sporazuma će obići dionicu autoceste Krapina – Macelj koja je u završnoj fazi izgradnje. Prema ugovoru izgradnja te dionice autoceste Zagreb – Macelj i trebala bi biti gotova do 27. ožujka 2007. godine. Autocesta Zagreb-Macelj dio je Pyhrnskog cestovnog pravca koji od Nurnberga preko Graza i Maribora vodi do Zagreba. Tim su pravcem zemlje sjeverne i zapadne Europe povezane – preko Bavarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske – sa Grčkom i Turskom, do Bliskog istoka. Dužina Pyhrnskog pravca kroz Sloveniju i Hrvatsku iznosi 115,7 km, a samo kroz Hrvatsku od Zagreba do Maclja 60 km.
 
Najskuplja dionica u Hrvatskoj
Dionica autoceste Krapina – Macelj dužine je 19.376,37 metara i prolazi područjem grada Krapine, te općina Petrovsko i Đurmanec. Prema informacijama Pyhrna, vrijednost radova na dionici Zagreb-Macelj iznosi više od 240 milijuna eura i time je to najskuplja dionica autoceste koja se dosad gradila u  Hrvatskoj. Spomenuta autocesta je jedna od najprometnijih pravaca u Hrvatskoj, a ima prosječni godišnji dnevni prometoko 15.000 vozila.