Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. listopada 2009.

U Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu u utorak potpisan je Sporazum o suradnji između Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Sporazum su potpisali župani Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Štromar, dok je međimurski župan Ivan Perhoč najavio naknadno potpisivanje Sporazuma, koji ima za cilj sustavno održavanje i razvijanje suradnje u okviru županija NUTS II regije Sjeverozapadna Hrvatska. Potpisanim Sporazumom o suradnji Županije iskazuju svoju namjeru za zajedničko učvršćivanje i poticanje međusobne razmjene i suradnje u svrhu doprinosa zajedničkom napretku cijele regije.
Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš prilikom potpisivanja je naglasio kako su bilo kakav “know-how“ transfer ili uspostava suradnje vrijednosti važne za zajednicu, regije, mreže i sve građane, a posebno u procesu proširenja: „Naša županija shvaća važnost izgradnje kapaciteta, kao i stvaranja odgovarajućih okvira i politika, te institucionalnog razvoja, s naglaskom na sudjelovanje zajednice i razvoj ljudskih potencijala. Stvaranje partnerstva ključno je za takav razvoj, pa je upravo zato današnji događaj iznimno važan za našu Županiju. Naravno, od neprocjenjive su važnosti i sva nova iskustva te znanja koja ćemo dobiti upravo ovdje – u Bruxellesu.“. Varaždinski župan Predrag Štromar izjavio je kako je Sporazum potpisan kao dio zajedničkih nastojanja da se ove Županije što kvalitetnije pripreme za korištenje europskih fondova i provedbu razvojnih projekata od zajedničkog interesa.
 
Suradnja će se provoditi kroz Ured hrvatskih regija u Bruxellesu i
Županijske razvojne agencije
 
Suradnja obuhvaća promicanje i razmjenu informacija i iskustava od interesa za županije potpisnice Sporazuma s težištem na razmjenu iskustva o regionalnim i multilateralnim stajalištima od obostranog interesa, suradnju u djelokrugu poslova koji se odnose na gospodarstvo, poljoprivredu, obrazovanje na svim razinama, zdravstvo, energiju i okoliš, kulturu, turizam, prometnu i telekomunikacijsku infrastrukturu, kao i na ostale teme od interesa, te poticanje razvoja županijapovećanjem produktivnosti i konkurentnosti županija NUTS II regije Sjeverozapadna Hrvatska.
Dogovoreni oblici suradnje provodit će se i ostvarivati kroz Ured hrvatskih regija u Bruxellesu, koji županije zastupa u tijelima Europske unije, te kroz Županijske razvojne agencije, koje pripremaju projektne prijedloge i provode ih nakon što su prihvaćeni od strane fondova Europske unije i/ili resornih ministarstava Republike Hrvatske. Zaključenjem Sporazuma županije izražavaju svoju nadu i spremnost da ostvaruju i produbljuju kontakte, razmjenjuju informacije i potiču povjerenje između  županija u svrhu razvoja i napretka cijele regije.
Svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji između Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije prisustvovali su veleposlanik Misije Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji Branko Baričević, i veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Boris Grigić, Danuta Hubner, predsjednica parlamentarnog odbora za regionalnu politiku, zamjenici župana mr.sc Blanka Glavica-Ječmenica i Milan Pavleković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Alen Leverić, predsjednik Uprave AZRE Mario Ferić te članovi zagorske delegacije: zamjenica župana Sonja Borovčak, predsjednik Županijske skupštine Višeslav Ćuk, predsjednik Savjeta za turizam i promociju Krešimir Končevski, pročelnici za gospodarstvo i poljoprivredu, Igor Cigula i Luka Čuljak te Ines Gašparlin, direktorica Zagorske razvojne agencije.