Zagorje
Bajka na dlanu

Potpisan Sporazum u organizaciji Zagorskog gospodarskog zbora

Datum objave: 19. srpnja 2022.

Sporazum su u ime nositelja organizacije potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga i direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak.  

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je obavezu partnera da zagorski gospodarski zbor bude na jednakoj razini kao što je i zagorsko gospodarstvo, odnosno na najvišoj razini. ”Malo je neprimjetno prošlo da je 2021. godina gospodarski bila jača od rekordne 2019. godine i da su prihodi u gospodarstvu rasli sa 13.7 milijardi kuna na 15,3 milijarde kuna i da je ukupni prihod rastao 16 %. Ovo je naprosto nevjerojatan rezultat koji potvrđuje da je Krapinsko-zagorska županija jaka gospodarska regija, sa snažnom industrijom i izvozno orijentirana, gdje pokrivenost uvoza izvozom oko 180 %“ – istaknuo je župan Kolar te naglasio kako će broj izlagača prvenstveno ovisiti o razvoju epidemiološke situacije. „Ne smijemo se zavaravati i olako prijeći preko toga. U Zagorju sada, usred ljeta, imamo više od 600 zaraženih. No, ono što je sigurno da ćemo u bilo kojim uvjetima napraviti sve da Zbor bude prije svega zanimljiv i pravi promotor zagorskog gospodarstva. Imamo sjajne firme, imamo sjajne obrtnike, imamo nagrađivane gospodarstvenike i to je ono što želimo pokazati“ – poručio je župan Kolar te dodao kako je županija partner na Zagorskom gospodarsku zboru biti Međimurska županija te da je zatraženo i pokroviteljstvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je Zagorski gospodarski zbor kao važan dio Tjedna kajkavske kulture, koji će u Krapini ove godine početi 4. rujna. „Zbor se iz godine u godinu širi,  dobiva neke nove sadržaje i prilagođava se vremenu u kojem živimo. Vjerujem da će i ovogodišnji zbor ponuditi puno toga novog, da će prikazati jednu dobru i pozitivnu sliku zagorskog gospodarstva” – rekao je gradonačelnik Gregurević i pozvao sve posjetitelje da dođu na događaje Tjedna kajkavske kulture i na sam 30. Zagorski gospodarski zbor. ”Ove godine imamo i jednu novinu. Velike zagorske tvrtke postavit će instalacije diljem grada, pa će to biti jedan novi dodatni i zanimljiv sadržaj za sve” – dodao je gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec istaknuo je važnost industrije za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije i važnost Zagorskog gospodarskog zbora za njezinu prezentaciju. „Industrija u Hrvatskom zagorju ove godine ima još više za pokazati. Njezini su rezultati iznad očekivanja. Zato bi bilo šteta da oni koji imaju što pokazati, predstavnici gospodarstva iz županije ne budu prisutni tu, mada to njima za njihov plasman neće značiti puno, no bitno je da smo prisutni, da se pokažemo da i svi posjetitelji Tjedna kulture vide da Zagorje nije samo turizam, da nisu to samo bregi i kleti, nego je Zagorje i industrija. Jer industrija je osnova Hrvatskog zagorja, jer najviše prihoda dolazi iz industrije“ – rekao je predsjednik Grilec i dodao da se veseli jubilarnom 30. Zboru.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga naglasio je prepoznatljivost Zagorskog gospodarskog zbora koja svim izlagačima pruža dodatnu mogućnost predstavljanja svog rada. „Predstavit će se i tradicijski i umjetnički obrti, ceh frizera davat će i ove godine besplatne usluge posjetiteljima, a i ove godine ćemo naše obrtništvo promovirati i kroz kataloge“ – rekao je predsjednik Varga i dodao da će na ovom zboru sudjelovati Koprivničko – križevačka, Krapinsko – zagorska i Međimurska županija. ”Veseli me zajedništvo naših institucija, koje daje najbolje, a to je da će konačno obrtnici nakon ove pandemije moći predstaviti svoju izvrsnost koju nisu mogli predstaviti u punom obimu zadnjih godina. Vjerujem da će posjetitelji to prepoznati” – zaključio je Varga.

Direktor Radija Kaj Drago Gradečak istaknuo je da je riječ o jubilarnom 30. Zagorskom gospodarskom zboru te da će se on organizirati u većem obimu nego prošle godine. „Kod OŠ ”Ljudevita Gaja” u Krapini, postavit ćemo ponovno šator, gdje ćemo omogućiti izlaganje i onim izlagačima, koji ne spadaju u kućice po Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda, ili ne mogu izlagati na otvorenom. Uz 30-tak kućica i šator od 800 m2, mislimo da ćemo uz dodatne sadržaje koji su i inače na igralištu moći zadovoljiti sve potrebe.” rekao je Gradečak i dodao da do ovog trenutka ima 100-njak prijavljenih, no da će se i dalje pozivati svi oni koji se do sada nisu uključili. „Red je da malo značajnije predstavimo turističku ponudu, prije svega Hrvatskog zagorja, a onda i ove naše sjeverne regije, jednako tako red je i da predstavimo dobitnike brojnih nagrada, vinare, proizvođače bučinog ulja i sve ostale, tako da od 8. do 10. rujna u Krapini imamo jednu zaokruženu priču na 30. Zagorskom gospodarskom zboru“ – poručio je direktor Gradečak.

Potpisivanju su prisustvovale pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za gospodarstvo Sanja Mihovilić, tajnica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Renata Vranić i poslovna tajnica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Janja Kantolić.


Fotogalerija