Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. veljače 2014.

U ime Mreže udruga Zagor nazočna je bila predsjednica Ivana Radanović, Udruge regenerator – predsjednica Bojana Birač, Udruge slijepih KZŽ – predsjednik Zlatko Deveničar, Matice umirovljenika KZŽ – predsjednik Stjepan Šimag, te Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – koordinatorica projekta Sanda Malbaša. Predstavnicima udruga obratila se zamjenica Jasna Petek istaknuvši kako KZŽ podupirajući rad udruga, potiče građansku aktivnost i inicijativu, te u konačnici pomaže razvoj civilnog društva.

Ukratko je nekoliko riječi rekla svakoj udruzi, a nakon potpisivanja svaka je udruga istaknula kako će iskoristiti sredstva. Mreža udruga Zagor nastala je kao rezultat inicijative udruga mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji. Cilj joj je koordinirati udruge mladih i za mlade Krapinsko-zagorske županije, povezivanje istih, te stvaranje zajedničkih projekata na temelju Županijskog programa djelovanja zamlade Krapinsko-zagorske županije kao temeljni projekt politike prema mladima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sredstva će raspodjeliti na Centar za mlade – 80.000 kn, županijski program djelovanja za mlade – 40.000 kn, Informativni web portal za mlade i udruge – 11.000 kn.

Udruga Regenerator je zagorski centar urbane kulture, nalazi se u Zaboku i broji preko 30 stalnih članova. Za program rada u 2014. godini dobili su 20 000 kn. Matica umirovljenika KZŽ je udruga u kojoj djeluje 26 udruga i 10.615 članova. Osnovna djelatnost Matice je unapređenje položaja umirovljenika na području KZŽ, od učešća u donošenju mirovinskog zakonodavstva, preko vođenja brige o socijalno ugroženim članovima i druženja. Za program rada dobila je u 2014. godini 400.000 kn. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je ženska, neprofitna udruga osnovana kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu. Dobivenim sredstvima od 85.000 kn financirati će projekt SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja, te program rada u 2014. godini. Na poslijetku se nazočnima obratio i župan Željko Kolar, te naglasio kako je KZŽ već niz godina partner udrugama u njihovim projektima . Istaknuo kako sama činjenica da su na potpisivanju bili predstavnici udruga različitih generacija govori kako u društvenom životu županije sudjeluju sve generacije, različite skupine, što doprinosi razvoju županije prema uređenom civilnom društvu.

 


Fotogalerija