Zagorje
Bajka na dlanu

Potpore za promociju i edukaciju: 26.600 eura za obrtničku i gospodarsku komoru

Datum objave: 17. veljače 2023.

Ugovore ukupne vrijednosti 26.600 eura potpisali su župan Željko Kolar te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš. „Ovime zapravo vraćamo djelić onoga što su gospodarstvenici nama omogućili da se slije u proračun KZŽ. Jer nama je najveći prihod porez na dohodak iz plaća koji uplaćuju naši gospodarstvenici. Sjajni rezultati našeg gospodarstva u proteklih nekoliko godina, bez obzora na pandemiji, potres i rat, kontinuirani rast i povećanje izvoza nam je omogućilo bolje punjenje proračuna i sufinanciranje naših strateških projekata, za koje ni se bez tih dodatnih prihoda, vjerojatno morali dodatno zadužiti. Stoga jedno veliko hvala sa velikim H našim gospodarstvenicima“ – poručio je župan Kolar te naglasio da se za svaki euro uvoza u našu županiju izveze 1,8 eura. „Rezultati u 2022. trebali bi biti još bolji nego u 2021. godini, a ono što nas čeka ove godine je olakšavanje proizvodnje i izvoza našeg gospodarstva što će olakšati poslovanje. Kad bi nam sveukupna gospodarska situacija u RH takva, gdje bi nam bio kraj“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija je od 2017. do 2022. godine izdvojila 103.528,80 eura za financiranje aktivnosti Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina te 204.295,75 eura za financiranje aktivnosti Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, uz dodatan iznos 125.228 eura za potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima

„Vrlo nam je važna suradnja koju godinama imamo sa Županijom“

Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Krapina bit će doznačeno 13.300 eura za sufinanciranje sajmova, izložba, studijskih posjeta, gospodarskih misija u zemlji i inozemstvu, zatim konferencija i sličnih događanja te troškova promocije gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije i izrade promidžbenih materijala. „Vrlo nam je važna suradnja koju godinama imamo sa Županijom, i u smislu te suradnje smo među najboljim županijskim komorama u Hrvatskoj. Želimo promovirati važnosti industrije, proizvodnje robnog izvoza po čemu smo prepoznatljivi i među vodećima u državi. Ova će nam sredstva zasigurno pomoći da u ovoj godini kreiramo i prilagodimo svoje aktivnosti aktualnim temama poput demografije, potrebe imigracije te zelenoj i digitalnoj transformaciji“ – rekao je ovom prilikom predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek.

„Bez potpore Županije, Komora bi teško funkcionirala“

Obrtničkoj komori će također biti doznačeno 13.300 eura i to za sufinanciranje troškova promocije i edukacije članova Komore, organiziranje stručnih seminara i konferencija, troškove promocije i posjeta obrtnika Krapinsko-zagorske županije na domaćim i inozemnim sajmovima i poslovnim susretima i delegacijama te za izradu promidžbenih materijala. „Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije se već dugi niz godina ubraja među najaktivnije obrtničke komore u Hrvatskoj, a dobivena sredstva omogućit će nastavak kontinuiranih aktivnosti kojima se želi očuvati, unaprijediti i razviti obrtništvo naše županije. Bez potpore Županije, Komora bi teško funkcionirala i još jednom zahvaljujem na potpori i nadam se sjajnoj suradnji i u budućnosti – poručio je nakon potpisivanja predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš.

„Centralno mjesto za dobivanje svih informacija o pokretanju poslovanja“

 Potpisivanju ugovora prisustvovala je i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša, koja se na samom kraju osvrnula na mogućnost nastavka i širenja suradnje sa gospodarskom i obrtničkom komoro. „Poduzetnički centar koji upravlja Inkubatorom Krapinsko – zagorske županije, pozicionira se kao centralno mjesto za dobivanje svih informacija o pokretanju poslovanja, pogotovo što se tiče priljeva stranog kapitala, te tu vidimo nastavak suradnje s našim komorama gdje bismo ujedinili sve gradove i općine koje upravljaju svojim poslovnim zonama, Županiju kao jednu krovnu instituciju te komore koje imaju kontakte s poduzetnicima koji već posluju u tim zonama. Uz to, naglasila bih i priliku koja se javlja našim poduzetnicima u okviru industrijske tranzicije. Već u drugoj polovici ove godine, najavljeni su natječaji u okviru ‘5’ lanaca vrijednosti koji se kreiraju na području sjeverne Hrvatske gdje možemo omogućiti našim poduzetnicima jaču financijsku injekciju za realizaciju njihovih inovacija i investicija u određenim gospodarskim granama, ali samo ako mi kao javni sektor, kao komore, Županija i Poduzetnički centar, možemo djelovati zajedno da im taj cijeli proces omogućimo“ – poručila je direktorica Matuša. 

 

 


Fotogalerija