Zagorje
Bajka na dlanu

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar posjetio potresom stradala područja

Datum objave: 2. travnja 2020.

Tijekom posjeta Hižarkovcu, gdje su trenutno na tereni statičari koji procjenjuju razmjere štete,  potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Pregrad Štromar čestitao je svima koji su se angažirali odmah nakon potresa kako ne bi više bilo opasnosti od dimnjaka, crijepova i krovova. „Došli smo i poručiti javnosti da nije samo Zagreb nastradao, već i ovaj kraj, a novi zakon donosimo kako bi omogućili našim građanima da im se riješi stambeno pitanje i krov nad glavom i u tom ćemo zakonu brinuti i o ovom kraju. Svi će dobiti ono što je neophodno i svi će imati riješeno svoje stambeno pitanje. Prioritet je projektiranje, tako da već osiguravamo sredstva i čim prije ćemo krenuti, a na temelju svega što su statičari napravili i utvrdili u aplikacijama“ – rekao je potpredsjednik Vlade RH i dodao kako županije, općine i gradovi kvalitetno rade svoj posao te da će u novom zakonu biti prihvaćeni svi pametni i konstruktivni prijedlozi. „Zakon ćemo donijeti javnom raspravom pa će svi biti upoznati s njim i svi mogu dati svoje prijedloge“ – pročuo je potpredsjdnik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je na prijedlog gradonačelnika Gospočića i naelnika Krizmanića i Miličkog proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Donje Stubice te općina Gornja Stubica i Marija Bistrica. „Prva procjena šteta za područje Gornje Stubice je oko 50 milijuna kuna, za područje Donje Stubice 15 do 20 milijuna, a u Mariji Bistrici će biti između 10 i 15 milijuna kuna. Naravno, to su svote koje jednostavno lokalna samouprava niti sa Županijom ne može nadoknaditi. Podržavamo Ministarstvo graditeljstva i ministra Štromara u izradi zakona koji će jasno definirati prava svakog nastradalog, svakog domaćinstva koje je ostalo bez svoje kuće. Nakon što se zakon donese, moramo vidjeti koji će biti način sufinanciranja ili financiranja same obnove ovih kuća, da vidimo na koji ćemo se način mi moći uključiti u to. Ono što je sigurno, nemamo vremena, jer mjeseci će brzo proći, dok se zakon donese, prirede pravilnici, dok se određuju uvjeti, a zima će za čas na vrata. Stoga, moja podrška i zamolba ministru da se čim prije ide s tim zakonom, jer razgovarajući s ljudima, vidimo da je najgora neizvjesnost“– naglasio je župan Kolar.

Za sada je na otvoreni poziv preko stranica Grada stiglo 70 zahtjeva za obeštećenjem, a rok je produžen do 17. travnja. Obilazimo teren, upisujemo objekte u registar i nadam se da ćemo za dva tjedna imati konačnu brojku, no sigurno će biti preko 20 milijuna štete i preko 100 oštećenih objekata na području Donje Stubice“ – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

Općina je do sada zaprimila oko 230 prijava.  Njih 80 je detektirano kao oštećeno, jače oštećeno te objekti koji nisu za život. Čak 35 objekata procijenjeno je da nisu više za stanovanje, dio tih obitelji su kod rodbine, a 13 ih je smješteno u Jezerčici. Kod ljudi postoji velika neizvjesnost, svaki dan nas pitaju kako će se riješiti njihov problem“ – poručio je načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar posjetio je i Terme Jezerčica, u čijim je smještajnim kapacitetima  smješten dio obitelji koji su zbog šteta nastalih potresom morale iseliti iz svojih domova.

 


Fotogalerija