Zagorje
Bajka na dlanu

Potvrda kvalitete u provedbi EU projekata: KZŽ dva priznanja za projekt BAIF

Datum objave: 5. listopada 2023.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini u četvrtak, 5. listopada 2023. održana je konferencija za medije na temu dobivenih priznanja na dodjeli nagrada za najbolji europski projekt. Krapinsko-zagorskoj županiji pripalo je drugo mjesto u kategoriji „Doprinos poduzetništvu“ za projekt Business Angel Impact Fund– BAIF te drugo mjesto u kategoriji „Najbolji projekt prema glasovima publike“, odnosno čitatelja Jutarnjeg lista.

Izbor je organizirao Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a od ukupno 59 prijavljenih projekata, u finalni izbor kvalificiralo se njih čak 39. Vrijedi naglasiti da je osim projekta BAIF, iz Krapinsko-zagorske županije u finale ušao i projekt Baltazar 5.

U ime Županije, plaketu je u Zagrebu preuzeo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo kako je ovo kontinuitet nagrada Krapinsko-zagorskoj županiji za njezine europske projekte. Naime, u posljednje četiri godine, svake godine jedna od nagrada pripala je Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Svake godine dosad naša županija imala je jedan od najboljih projekata u Republici Hrvatskoj. Ove godine s projektom BAIF, kao doprinos poduzetništvu, drugo mjesto, a isto drugo mjesto smo osvojili na temelju glasova publike. Kada pogledate, taj naš projekt je ostavio vrlo snažan dojam i na struku, ali i na publiku što dokazuje da smo među najuspješnijima u državi”, rekao je župan Kolar te naglasio kako priznanja nisu slučajnost, već kontinuitet.

“Siguran sam da ćemo i u budućnosti prezentirati naše znanje, viziju i naše konkretne projekte. Dio onoga što rade veliki gradovi je u našem slučaju preuzela Županija jer grad nema tih kapaciteta. Stoga, rezultati koje postižemo imaju veću vrijednost u odnosu na gradove kao što su Osijek, Split i Rijeka”, zaključio je Kolar.

Helena Matuša, voditeljica projekta i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, koji je jedan od partnera na projektu, zahvalila je nositelju projekta Krapinsko-zagorskoj županiji. Objasnila je kako su zakoračili u svijet društvenog poduzetništva i inovacija u tom svijetu koje tada još nisu bile prepoznate na ovoj razini. Uz zahvale ostalim partnerima, dodala je da je riječ o projektu koji je uz sebe okupio i investitore za koje je investiranje u startupove itekako nova tema.

“Na razini Hrvatske detektirali smo više od stotinu startupova koji se vode ovim načelima poslovanja i koji uz financijske povrate generiraju društveni utjecaj. Oni kroz svoje poslovanje žele riješiti neke društvene, socijalne, ekonomske probleme koje mogu mjeriti i o njima sustavno izvještavati”, rekla je voditeljica projekta Helena Matuša.

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove Vlatka Mlakar napomenula je kako je glavna ideja bila osvijestiti koliko europski projekti mogu utjecati izravno na život i poboljšanje uvjeta u zajednici.

“U Krapinsko-zagorskoj županiji smo ponosni što smo dobili ovu nagradu, a to je potvrda da se bavimo razvojem kroz EU projekte i prvenstveno odgovaramo na sve društvene izazove. Međutim, osnovni cilj nam je stvaranje konkurentnog i inovativnog gospodarstva. Rezultati ovog projekta sigurno su van granice Krapinsko-zagorske županije, primjenjivi su na nacionalnoj razini i to je prepoznato od stručnog žirija”, objasnila je pročelnica Mlakar i dodala kako je Krapinsko-zagorska županija na trećem mjestu po uspješnosti povlačenja EU sredstava.


Fotogalerija