Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. svibnja 2023.

Povijest zagorskog nogometa je peta i najopsežnija monografija Branka Piljeka, napisana na 680 stranica. Podijeljena je u četiri poglavlja. Prvo poglavlje obrađuje uspješne zagorske nogometaše, drugo povijest Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, u trećem poglavlju su obrađena 32 aktivna zagorska nogometna kluba, a u četvrtom zagorski nogometni klubovi koji više ne postoje. Troškove izdavanja pokrila je Krapinsko-zagorska županija, zbog čega je autor Branko Piljek na svečanoj promociji i zahvalio županu Željku Kolaru.  “Radostan sam što imamo monografiju zagorskog nogometa. Nismo još ni svjesni koliko je to veliki dobitak za sport, nogomet ne samo u našoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj. Kad sam dolazio ovdje i vidio sve ove fantastične zagorske nogometaše postavio sam si pitanje u kakvom bi problemu bio trener koji bi trebao složiti najbolju jedanaestoricu. To bi bilo teško i treneru svih trenera, nažalost pokojnom Ćiri Blaževiću. Nogomet u nama stvara emocije za koje čovjek ne zna da postoje u njemu. Zahvaljujući upornosti Branka Piljeka pred nama je ova prekrasna monografija” – kazao je župan Kolar te naglasio kako će Županija i dalje podržavati sve takve projekte koji su vezani za to da se ovjekovječi povijest zagorskog nogometa i zagorskog sporta.

„Nakon što sam napisao 4 knjige koje su posvećene Zagorskom sportu, ostalo je materijala koji je bilo šteta zanemariti, i onda sam odlučio, da bi bilo dobro da sastavimo povijest zagorskog nogometa, koja je počela 1919. godine, službeno sa osnivanjem nogometnog kluba Zagorec i nastavila se, sa 41 klubom u jednom trenutku, koliko je Zagorje imalo, no nažalost, 10 klubova sad više ne funkcionira. Kada je knjiga bila završena, došli smo u poziciju da je preobilna. Znači ona je trebala imati preko 1000 stranica, što je bilo nemoguće uvesti, tako da smo ju saželi da se može lijepo uvesti i da je kvalitetna“- kazao je nakon predstavljanja autor monografije Branko Piljek koji je 15-ak godina sakupljao materijal za knjigu, dok je sa svakodnevnim intenzivnim radom krenuo prije tri godine.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Stjepan Merkaš, povjesničar i recenzent monografije Josip Kajinić te viši savjetnik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić. Na svečanosti su bili i saborski zastupnici Siniša Hajadaš Dončić i Žarko Tušek te brojni bivši i još uvijek aktivni nogometaši poput Željka Hohnjeca, Damira Krznara, Petra Bočkaja, Željka Rumbaka, Matije Smrekara, Darla Vukića, Tomislava Pelina, Franje Kučka i Tomice Vincelja

 


Fotogalerija