Zagorje
Bajka na dlanu

Povorkom berača završeno 51. Branje grojzdja

Datum objave: 27. rujna 2021.

Događanju je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je organizatorima čestitao na sjajnoj manifestaciji te se osvrnuo i na značaj vinogradarstva i vinarstva za Krapinsko-zagorsku županiju. „Zagorci i Zagorke, nemojte nikad baciti vinograde van koje ste naslijedili od svojih očeva i djedova jer to je naša tradicija i Zagorje će biti puno ljepše ako će biti obrađeno. Kad zaraste korov i gacija, to znači da kraj kuće nije ostao nitko, a to je protiv čega se svi zajedno moramo boriti. Zagorje je vinska regija, regija u kojoj se proizvodi pjenušac i sva sortna vina i nema nijedne regije u Hrvatskoj koja je toliko napredovala što se tiče kvalitete vina kao Krapinsko-zagorska županija. Zajedno s Agronomskim fakultetom i Trgocentrom imamo svoj matičnjak od 50.000 sadnica autohtonih sorta koje ćemo sljedeće godine sufinancirati s 50 posto za svakog onog koji u svom vinogradu želi imati svetokrišku ili krapinsku bjelinu, klanječki sokol i pozivam vas da se uključite u tu akciju, koja će trajati neograničeno“ – poručio je župan Kolar.

„Povorka je sastavni dio “Branja grojzdja“ i bez nje, to nije to. Prošle godine zbog pandemije koronavirusa, nažalost, nismo bili u mogućnosti održati je i drago mi je da smo ove godine imali jedan lijepi broj kola, da se ovdje okupio veliki broj berača i beračica, da smo nagradili najbolje i ono što je najvažnije, manifestacija je i više nego uspjela. Održano je oko 50 zabavnih, kulturnih, društvenih i sportskih događanja“ – istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Dodijeljene su i prigodne nagrade za najuspješnije skupine berača, te pojedinačno za najberače. Za najbolje mlade berače proglašeni Toni Mikša i Kim Borovšek, najboljom beračicom Julijana Poslon, najboljim beračem Vjekoslav Jakoplić, a najljepše uređena kola bila su ona LipnjakFiršt iz Druškovca Humskog. Posebno priznanje za 30 godina prisutnosti na manifestaciji Branje grojzdja dobio je Mirko Majsec.

Program je pratio i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša i više županijskih vijećnika i vijećnica te čelnika i čelnika zagorskih jedinica lokalne samouprave. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članice i članovi KUD-a Pregrada i mališani iz Dječjeg vrtića Naša radost Pregrada.


Fotogalerija