Zagorje
Bajka na dlanu

Povorkom beračica i berača završilo 53. Branje grojzdja Pregrada

Datum objave: 24. rujna 2023.

U Pregradi je u nedjelju, 24. rujna 2023. održana povorka beračica i berača, središnja svečanost manifestacije Branje grojzdja Pregrada.

Zbog neumorne kiše, program je započeo kasnije od predviđenog, međutim, loše vrijeme nije spriječilo povorku konjskih zaprega te predškolske i školske djece, kao i odraslih u narodnim nošnjama, predvođenih Limenom glazbom Pregrada da prodefiliraju Trgom Gospe Kunagorske.

S gradonačelnikom Markom Vešligajem u kolima je bio i župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je berba grožđa u Zagorju zapravo praznik.

“Manifestacije s ovako dugom tradicijom izuzetno su bitne. One nisu samo dodatna ponuda našem turističkom sektoru, obzirom da su naši smještajni kapaciteti ovog vikenda puno, kako zbog Pregrade, tako i Zlatara, već su važne zbog suradnje s vrtićima i školama, kako bi se djecu učilo poštivanju naše kulture i baštine. Kažu da se sve može kupiti novcem, ali tradiciju ne može”, istaknuo je župan Kolar koji se osvrnuo i na kvalitetu zagorskih vina rekavši da ona zadnjih godina raste.

“Zagorje je snažna vinska regija i bit će sjajne kapljice i ove i sljedeće godine. Mi smo regija u kojoj se proizvode dekanteri i pjenušci, regija koja je u proteklih dvadesetak godina po tom pitanju najviše napredovala, a kvalitetu potvrđuje niz nagrada koje vinari dobivaju u svijetu”, poručio je župan rekao je Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj nije krio ponos i zadovoljstvo nakon još jedne odlične manifestacije, u čijoj su organizaciji sudjelovale brojne udruge i institucije, kojima je posebno zahvalio.

Na povorci su nagrađeni i najbolji berači i beračice, odnosno oni koji su se svojim izgledom, opremom i raspoloženjem najbolje uklopili u tradiciju branja grojzdja u Zagorju.

Titulom najboljeg malog berača okitio se Patrik Golub, dok je najboljom malom beračicom proglašena Ana Lazar. Najbolja beračica među odraslima je Dorotea Kanjuh Grozaj, a berač Toni Crnić. Nagradu za najbolja kola dobila je zaprega OPG – a Mikša.

Manifestaciju je posjetio i predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin.


Fotogalerija