Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. ožujka 2011.

Ove godine slavimo petu obljetnicu manifestacije Babičini kolači. Natjecanje u pripremi kolača po originalnim receptima naših prabaka i baka, održat će se u Radoboju, odakle dolazi pobjednica prošlogodišnjeg znamenitog festivala zagorske tradicionalne recepture – Babičini kolači. Na manifestaciji će svi posjetitelji moći kušati slasne delicije iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije, a autorica najuspješnije biti će nagrađena lentom i novčanom nagradom te osigurati da se Babičini kolači slijedeće godine održe u mjestu iz kojeg ona dolazi. Specifičnost ove manifestacije jest u tome da se isključivo mogu natjecati zagorske bake, koje od milja nazivamo babicama.

U ovogodišnjem žiriju, u dosad najjačem sastavu, biti će Božica Brkan, vrsna novinarka s područja kulinarstva, Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i šef kuhinje hotela Westin, Marko Živaljić, glavni kuhar restorana Stare škole u Mirkovcu i Branko Greblički, predsjednik Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije.

Kriteriji kod ocjenjivanja odnose se na originalnost, autohtonost (20 bodova), izgled kolača (10 bodova), okus kolača (10 bodova), prezentaciju kolača (5 bodova) i izgled stola, opći dojam (5 bodova).

Krapinsko-zagorska županija izdati će brošuru s receptima s ovogodišnjeg natjecanja, a kako je riječ o jubilarnoj, petoj dosad, manifestaciji u pripremi je i kuharica recepata svih proteklih Babičinih kolača.

Manifestacija i natjecanje Babičini kolači jedinstvena je u Hrvatskoj jer potiče građane županije da svoja znanja, umijeća, baštinu te ljubav prezentiraju na jednom mjestu. Da se međusobno i natječu što je izuzetno pozitivno i stimulativno. Istodobno naše gospođe zahvaljujući manifestaciji imaju onaj stvaran osjećaj da i same pridonose poboljšanju turističke ponude regije. Pri tome i svi gradovi i općine, koji čine našu županiju kao jednu zajednicu, također preko manifestacije njeguju natjecateljski i pozitivan duh, jer pobjednica za iduću godinu Babičine kolače dovodi u svoje mjesto. Županija je Babičine kolače zaštitila i kao jedinstvenu turističku manifestaciju u Hrvatskoj i to s vrlo visokim standardima, jer njom i promovira jedan važan segment turističke ponude Zagorja kao bajke na dlanu.  

 

Organizator:

Krapinsko-zagorska županija

Suorganizator:

Općina Radoboj

Generalni sponzor:

Privredna banka Zagreb

Sponzori:

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije

Medijski pokrovitelji:

Radio Kaj i Zagorski list