Zagorje
Bajka na dlanu

Pred završetkom radovi na mostu na „žili kucavici između Mača i Mihovljana“

Datum objave: 15. ožujka 2023.

U obilasku radova su zajedno sa županom Željkom Kolarom bili i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec. „Danas smo u obilasku jednog gradilišta koje je fantastičan primjer kako se u vrlo kratkom roku, uz dobru organizaciju rada i dobrog izvođača radova, uz sinergiju lokalne  i regionalne samouprave  i razumijevanje lokalnog stanovništva, može doći do odličnog rezultata. Ovdje će praktički u šest tjedana biti riješen propust koji spaja našu lokalnu županijsku cestu s državnom cestom D29 te Mihovljan s Mačem“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako se od ukupne vrijednosti radova 127.000 eura odnosi na sredstva povučena iz Fonda solidarnosti, dok razliku od 23.000 eura plaća Krapinsko-zagorska županija. „Ja ću ponoviti, iako to neki ne razumiju, pa smatraju da bi mi sve trebali raditi vlastitim novcima, smatram da sve što možemo treba raditi europskim novcima, pa nakon toga nacionalnim sredstvima, pa onda našima, a meni je najdraže kada uzmemo europska sredstva, a rade naši domaći izvođači radova“ – poručio je župan Kolar.

SKORI ZAVRŠETAK RADOVA – DALEKO ISPRED ROKA

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec istaknuo je kako su radovi počeli početkom veljače te se očekuje njihov završetak puno prije postavljenog roka. „Predviđen je novi AB monolitni propust, a rekonstruirat će se i sama prometnica u zoni križanja s državnom cestom. Novi propust bit će znatno širi od prijašnjeg, sa zaštitnim ogradama Ugovoreni rok je 1. lipnja., no bit će završeno  puno prije. U narednih dva tjedna očekuje se polaganje asfaltnog zastora i nakon toga bi sam propust bio u funkciji za sve sudionike u prometu“ – najavio je ravnatelj Sirovec te istaknuo kako su prije početka rekonstrukcije i propust i kolnička konstrukcija u zoni propusta bili poprilično oštećeni i stari. Te je dolazilo i do odlomljavanja betonskih dijelova.

ŽILA KUCAVICA IZMEĐU MAČA I MIHOVLJANA

„Ovaj propust uistinu puno znači za općinu Mače, a mogu reći da je ovo i glavna žila kucavica za Općinu Mihovljan. Mi smo dugo čekali da se ovaj most obnovi, za vrijeme potresa je  ozbiljno stradao, a sam zahvat je i znak odlične suradnje s Županijom i Županijskom upravom za ceste. Od trenutka prijave nekog problema na terenu pa do trenutka realizacije prođe malo vremena, pa je tako slučaj bio i s ovim mostom“ – rekla je načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec te naglasila kako je i okolno stanovništvo zadovoljno dinamikom radova. „Do sada smo već realizirali projekata iz Fonda solidarnosti u otprilike 500.000 eura vrijednosti, a sada nam još slijedi realizacija projekata od 2,1 milijuna eura, riječ je o 7 km cesta i 3 klizišta. Neki se radovi već odvijaju, a za neke je u tijeku javna nabava za izvođače“ – dodala je načelnica Mikulec Šimunec.

Izvođač radova je tvrtka CIglenica, a nadzor izvodi JAM-ING iz Zlatara.

 

DO 30. LIPNJA IZVOĐAČIMA MORAJU BITI ISPLAĆENA SREDSTVA IZ FONDA SOLIDARNOSTI

„Sve skupa iz Fonda solidarnosti Krapinsko – zagorska županija kao PT tijelo do sada je aplicirala i osigurano je 25 milijuna eura.  U prosincu smo u Donjoj Stubici potpisivali prvi ugovor koji je bio za općine, gradove i Županiju visine 55 milijuna kuna. Tada je to bilo oko 7,5 milijuna eura, sada 15 milijuna, a tu su još bila ona sredstva za obrazovanje, isto iz PT1. Ovdje govorimo samo o Zagrebačkom potresu. Još imamo preko Ministarstva gospodarstva još dodatna sredstva koja su naše jedinice lokalne samouprave povukle za Petrinjski potres. Mi smo pokušali biti realni, da ono što smo prijavili realiziramo, to je  naša odgovornost jer smo mi PT1 tijelo i prema Vladi RH, a nakon toga i prema Europskoj komisiji koja je i odobrila ta sredstva. Ja garantiram da ćemo ono što smo aplicirali i izvesti. Taj iznos će rasti, s obzirom na natječaj koji dolazi. Za sada, ono što je dobro je da se još nigdje nije dogodilo da se nitko nije javio na natječaj, a u nekim drugim sredinama ima takvih primjera. Evidentno je da su svugdje radovi skuplji od procijenjene vrijednosti, iako su to friški troškovnici. No, kako je rok izvođenja izuzetno kratak, trebalo je i očekivati da će radovi biti nešto skuplji, a svi naši građevinci, obrti i tvrtke traže dodatno radnu snagu“ – rekao je župan Kolar te dodao da je naredio svojevrsnu mobilizaciju na području županije budući da do 30. lipnja izvođačima već mora biti uplaćen novac iz Fonda solidarnosti .,Ono što sada sa sigurnošću mogu reći je da ćemo tražiti povećanje aplikacije s ovih zadnjih 15 milijuna za još između 5 i 7 milijuna eura, jer kako nam od općina i gradova dolaze zahtjevi za dodjelom sredstava, vidimo da je onaj iznos koji je predviđen u troškovniku manji, odnosno da je ponuda veća od tog samog iznosa i onda, , mi moramo  tražiti povećanje alokacije. Tako da smo u petak imali tu nacionalnu koordinaciju i već onda sam najavio povećanje naše alokacije od 5 do 7 milijuna eura, a nisam ni siguran da će i to biti dosta. U svakom slučaju, niz ovakvih projekata će se u sljedećih 3 mjeseca provoditi na području Krapinsko-zagorske županije. Dodatno smo dogovorili s dva kamenoloma 200 tisuća kubika kamenog agregata, tako da ako bilo koja jedinica lokalne samouprave ili njihov izvođač radova ima problema oko nabavka kamenog agregata ili asfaltne baze, mogu se javiti u Krapinsko – zagorsku županiju i na temelju tog sporazuma koji mi imamo s kamenolomima možemo osigurati taj materijal. To je izuzetno bitno, jer smo se osigurali na taj način da se ne dogodi da usred najveće ekspanzije radova, u travnju ili svibnju, nemamo osiguranog materijala. Tako da će biti vrlo dinamično, ali imamo niz sjajnih izvođača radova na području županije koji već sada izvode radove i ovo je primjer kako se mogu kvalitetno obaviti radovi u vrlo kratkom roku“ – rekao je ovom prilikom župan Kolar.

 


Fotogalerija