Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. studenoga 2020.

Župan Željko Kolar se nakon obilaska radova na sanaciji klizišta osvrnuo i na ostale investicije Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije. „Prošle godine smo sanirali četiri, ove godine šest, a iduće godine očekujemo još barem sanaciju šest klizišta.  Ovo bi nam bez učešća Hrvatskih voda od 55 posto dakako bilo financijski još zahtjevnije. Ukupne investicije ove godine na županijskim cestama su iznosile 26,5 milijuna kuna. Još imamo 20 aktivnih gradilišta na području županije, a ukupan proračun ŽUC-a za ovu godinu će iznositi oko 35 milijuna kuna, što znači da praktički 10,5 milijuna kuna ide na košnju i zimsko održavanje. To je premalo novaca. Županijske uprave za ceste imaju premale prihode u odnosu na količinu cesta kojima gospodare“ – naglasio je župan Kolar, ponovivši kako se planirala nova velika kreditna linija za još jedna investicijski ciklus na župaijskim cestama. „U tome nas je zaustavila korona i sve što se događalo. ŽUC je  po mojem nalogu, a s obzirom na mehanizam za oporavak i novu financijsku omotnicu, obišao kompletno sve ceste i razgovarao sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Napravili su prijedlog do 20 milijuna kuna prioriteta po svim općinama i gradovima na županijskim cestama, da bi krenuli u modernizaciju i presvlačenje novog asfaltnog sloja po svim dionicama. U sljedećih 15 do 20 dana ćemo donijeti odluku hoćemo ili nećemo krenuti u to kreditno zaduženje za sljedeću godinu.“ – najavio je župan Kolar, dodajući da ako se odluka donese, Upravno vijeće će je uvrstiti u plan za iduću godinu te bi se s postupkom kreditnog zaduženja krenulo nakon što Županijska skupština donese proračun i prihvati proračun ŽUC – a. „Po tome bismo na rano proljeće mogli krenuti s radovima, no još nismo donijeli konačnu odluku“ – pojasnio je župan Kolar.

„Nekoliko godina unatrag ovo klizište u Humu Stubičkom je aktivno, prijetilo je normalnom odvijanju i sigurnosti prometa, ali i kvalitetnom održavanju prometnice. Vrijednost radova ovdje je 650 tisuća kuna. Radovi na 45 metara prometnice obuhvaćaju novu kolničku konstrukciju, konstrukciju na dubini od 2 metra koja štiti kolnik i nosi opterećenje. Radovi su pri završetku. Ukoliko vrijeme dozvoli, sljedeći tjedan je polaganje asfaltnog zastora i s 15. studenim planiramo završiti“ – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec te podsjetio je kako je Županijska uprave za ceste i ove godine u suradnji Krapinsko – zagorskom županijom i Hrvatskim vodama nastavila s radovima na sanaciji klizišta na našim županijskim i lokalnim cestama. „Nakon što smo prošle godine obnovili na taj način 4 klizišta, ove smo ih godine ugovorili 6, ukupne procijenjene vrijednosti nešto više od 6, 5 milijuna kuna“ – rekao je ravnatelj Sirovec te naveo kako su 4 ovogodišnje sanacije gotove ili u završnoj fazi (Tuheljske Toplice, Biruši Radoboj, Donja Selnica Zlatar i Hum Gornja Stubica), dok su u tijeku sanacije u Mariji Bistrici naselju Globočec i u u Loboru naselje Vojnovec. „Radovi su malo zahtjevniji jer je potrebno zatvoriti promet, a i zbog velike dubine konstrukcije. Predviđen rok za sanaciju tih dvaju klizišta je 15. prosinca.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić istaknuo je kako Gornja Stubica ima problema s aktivacijom klizišta te da bi se značajna sredstva koja se troše na njihovu sanaciju inače mogla iskoristiti za asfaltiranje novih prometnica i onih koje se u lošem stanju. „Iako iziskuju velika sredstva, ona su opasna sa promet te ih je nužno sanirati. Toplo se nadam da nakon što će klizište biti gotovo i cesta bude u jednom dobrom stanju da građani prvenstveno vode računa o sigurnosti prometa jer ćemo tu imati mogućnost vožnje s kudikamo većom brzinom nego je to do sada bilo“ – kazao je načelnik Krizmanić te zahvalio Hrvatskim vodama i Vladi Republike Hrvatske na sufinanciranju sanacije klizišta.

 


Fotogalerija