Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. studenoga 2022.

Kampanja „16 dana aktivizma“ provodi se svake godine u cijelom svijetu s ciljem ukazivanja na neravnopravnost, diskriminaciju, stereotipe i predrasude prisutne u društvu, a čijeg dalekosežnog negativnog utjecaja često ni sami nismo svjesni. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s ZIP portalom kampanju na području naše županije provodi pod nazivom „proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!“

Kampanju su predstavile zamjenica župana Jasna Petek, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić i predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije i vlasnica ZIP portala Snježana Leljak.

„Inicijative su došle od naših žena, Kluba poduzetnica Krapinsko-zagorske županije, našeg Povjerenstva za ravnopravnost spolova i u tih 16 dana aktivizma želimo poručiti javnosti i senzibilizirati sve koji žive u našoj županiji i šire, koliko je važno osvijestiti da robujemo stereotipima i predrasudama koji su veliki izvor diskriminacije i velike neravnopravnosti između žena i muškaraca“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek dodavši kako su stereotipi i predrasude svuda oko nas, a problem je u našim glavama i stavovima koji se uvijek najteže mijenjaju.

O rodno uvjetovanom nasilju će tijekom 16 dana kampanje govoriti 16 osoba iz javnog života – svoje poruke javnosti poslat će osam žena i osam muškaraca. 

„Poruke će se odnositi na ravnopravnost i nenasilje, a bit će objavljivane preko radija, tiska i putem raznih portala. S kampanjom krećemo danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Izjave će nositi poruku ne nasilju, ne diskriminaciji, ne stereotipima odnosno budimo ravnopravni muškarci i žene u društvu jer to danas još uvijek nije tako“ – istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić

Na stručnom skupu izlagali su Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i  predsjednik Pragme i Hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković.

„Pričat ćemo o pitanju rodnih sterotipa, o seksizmu, rodnim normama koje su podloga svih rodnih neravnopravnosti pa i usko povezani sa nasiljem protiv žena. Različite organizacije u hrvatskim gradovima će kroz okrugle stolove, akcije obilježavati taj dan i glasno govoriti protiv nasilja. Pandemija je dodatno pokazala kada smo zatvoreni u četiri zida koliko je taj prostor opasan za žene. Prema UN-ovom izvještaju o femicidi vidljivo je da je prošle godine u svijetu od strane partnera ubijeno 45 000 žena. To govori koliko je taj privatan prostor koji bi za ženu trebao biti siguran ustvari za nju opasan. Važna je prevencija, da od vrtića nadalje razgovaramo s mladima o kvalitetnim, ravnopravnim odnosima, komunikaciji, izražavanju emocija, postavljanju granica i prepoznavanju različitih oblika nasilja“ – rekla je Sanja Cesar.

„Već niz godina smo u samom vrhu stope ubojstava žena u Europskoj uniji, samo zato što su žene. To je veliki problem, kako u stručnom dijelu mi ne prepoznajemo taj fenomen kao pretjerano važan i u javnosti ga pretjerano ne ističemo. Imamo nekako osjećaj da te žene nisu zaslužile dovoljnu pažnju stručnjaka. Također imamo i veliki problem nasilja u obitelji i smještanja u sigurne kuće, odnosno pružanja psihološke pomoći koja je svakoj ženi bitna“ – rekao je Marković istaknuvši kako moramo puno više raditi na prepoznavanju nasilja koje kreće najčešće u obitelji te kako je stopa ubojstava žena najveća od strane njihovih intimnih partnera.

 


Fotogalerija