Zagorje
Bajka na dlanu

Predsjednik RH Ivo Josipović na otvorenju kongresa SSSH

Datum objave: 14. studenoga 2014.

Predsjednik Ivo Josipović u pozdravnom govoru je poželio sindikatima uspjeh u zaštiti radničkih prava i očuvanju socijalnog partnerstva i dijaloga, kako bi se pronašao odgovor na krizu koja je globalnih razmjera. „Gospodarstvo 21. stoljeća nije onakvo kakvo je bilo prije, tehnološki razvoj postavlja nove zahtjeve. U takvim uvjetima moramo sačuvati prava radnika, ali i društveno odgovorno poslovanje kako bi i rad i kapital mogli ostvariti svoje interese. Socijalna pravda, razumijevanje socijalnih partnera i konsenzus te uvažavanje zakonitosti tržišta su put prema izlasku iz krize. Radnik ne smije biti rob neoliberalnog kapitalizma i mora se poštovati dostignuće sindikalne borbe osam sati rada, osam sati sna i osam sati odmora jer se to poštuje u Europskoj uniji čija je Hrvatska članica. Hrvatska mora poštovati i načela tržišne ekonomije i svakoj je vladi u interesu da ima uspješno gospodarstvo i harmonično društvo, no u uvjetima krize i ispražnjenog proračuna pravednost je na velikim iskušenjima, rekao je predsjednik Josipović te zaključio da je pred Hrvatskom mnogo izazova, ali da je unatoč tome optimist jer Hrvatska ima potencijala.

 

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je da teško vrijeme traži teške odluke koje su nužne kako bi se savladale posljedice gospodarske krize. “Poduzete su brojne mjere, ali ne možemo biti zadovoljni njihovim učincima i potrebne su promjene koje bez zajedništva nećemo moći provesti”, dodao je. Istaknuo je važnost postizanja konkurentnosti, održivoga gospodarskog rasta, očuvanja prava na rad i plaću te socijalne sigurnosti kroz sindikalnu organiziranost i kolektivno pregovaranje. SSSH se, rekao je Mrsić, u tome pokazao kao odgovoran i pouzdan socijalni partner, koji je pokazao odlučnost u zaštiti socijalnih i radničkih prava.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar prilikom obraćanja sudionicima kongresa istaknuo je da su zagorski gospodarstvenici u 2013. godini imali  9 milijardi i 97 milijuna kuna prihoda te ostvarili dobit od 337,2 milijuna kuna. Župan Kolar dodao je da je tijekom 2013. u odnosu na 2012. godinu ostvaren rast izvoza od 11,9% te je posebno naglasio da je na kraju listopada ove godine na burzi rada bilo 13,1% osoba manje nego u istom periodu lani. “To je prije svega rezultat zagorskih gospodarstvenika koji su u pet godina krize i recesije, ne samo uspjeli održati broj radnih mjesta, nego su investirali i time otvarali nova. Tome su zasigurno doprinijele i mjere Vlade Republike Hrvatske, jer su mnogi gospodarstvenici i poduzetnici dobili nepovratna sredstva koja su im omogućila pokretanje novih investicijskih ciklusa. Župan Kolar na kraju govora istaknuo je da  socijalni dijalog i razgovor nemaju alternativu. „Ako želimo stvoriti Hrvatsku u kojoj ljudi ponovno mogu živjeti od svojega rada, onda se svi moraju držati zajedno – i sindikati i Udruga poslodavaca i Vlada Republike Hrvatske. Ako to  uspijemo onda smo svi pobjednici, ako ne uspijemo, onda smo svi gubitnici“, rekao je župan Kolar, nakon čega je nagrađen velikim pljeskom sudionika kongresa.

 

Predsjednik SSSH Mladen Novosel istaknuo kako radu mora biti vraćena vrijednost te da radna mjesta moraju biti mjerilo uspješnosti ekonomskih politika, a prava i dobrobit građana zajednički cilj javnih politika.

 

Sudionike skupa pozdravili su mnogi predstavnici sindikalnih središnjica i koordinacija iz inozemstva – norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikat Krešimir Sever, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Kuštrak i drugi.


Fotogalerija