Zagorje
Bajka na dlanu

Predsjednik Sabora RH Josip Leko pokrovitelj 80. obljetnice otkrivanja spomenika hrv. himni

Datum objave: 19. ožujka 2015.

Zamolbu za pokroviteljstvo g. Josipu Leki osobno su predali u srijedu, 18. ožujka 2015. godine na prijemu održanom u uredu predsjednika Sabora RH župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik općine Kumrovec Dragutin Ulama i njegov zamjenik Želimir Vlaisavljević.

Krapinsko-zagorska županija i općina Kumrovec započeli su pripreme na obilježavanju 80. obljetnice otkrivanja spomenika hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ u dolini Zelenjak pokraj Kumrovca. Članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ spomenik su svečano otkrili 24. studenog 1935. godine povodom obilježavanja 100. godina od objave stihova „Horvatska domovina“, prvotne povijesne inačice današnje himne, u književnom listu „Danica“.

 

Obeliks je podignut upravo u kutku Hrvatskog zagorja gdje je autor Antun Mihanović pronašao nadahnuće za pisanje stihova hrvatske himne, a uzidana spomen ploča s prvim stihovima trajno podsjeća na državno obilježje Republike Hrvatske, te na taj način predstavlja i jedinstveni primjer spomenika jednoj državnoj himni u svijetu.

 

„Budući da se ove godine slavi 180. obljetnica prvog pisanog spomena hrvatske himne, dokumenta koji izražava pripadnost naroda i predstavlja državu, izrazito nam je zadovoljstvo pozvati Vas da kao predsjednik Hrvatskog sabora preuzmete pokroviteljstvo nad navedenom proslavom i pridružite nam se u obilježavanju simbola opstojnosti hrvatskog naroda i države. Unaprijed Vam zahvaljujemo i srdačno Vas pozdravljamo“ stoji u zamolbi za pokroviteljstvo.


Fotogalerija